Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordiska förbunden går emot VM-förslaget

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska fotbollsförbunden är starkt emot att spela fotbolls-VM vartannat år.

Det meddelar de i ett gemensamt uttalande – och under tisdagen framförde de sin kritik i ett stormöte med Fifa.

– Det är väldigt dramatiska idéer som kommer att slå sönder oerhört mycket för fotbollen och landslagsverksamheten, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Uttalandet är undertecknat av samtliga ordföranden i de nordiska fotbollsförbunden, där Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har skrivit under uttalandet för Sveriges räkning.

– Det är en ganska skarp inlaga. Där beskriver vi vår oro för det här. Jag uppfattar det som att det är en väldigt samlad europeisk kraft emot detta, säger Nilsson till SVT Sport.

– Bara det lilla som har presenterats är tillräckligt för att man ska vara kritisk. Dels kommer det vara en oerhörd belastning på spelare, dels kommer det bli mästerskap varje år. Det är nog stor risk att man mättar intresset och devalverar värdet av mästerskapen.

Förslaget att spela fotbolls-VM vartannat år har rört upp känslor. Bland annat har Europeiska fotbollsförbundet Uefa motsatt sig det, och de nordiska fotbollsförbunden är starkt emot. De nordiska förbunden har listat fyra punkter som anledning bakom det gemensamma uttalandet:

* Damernas EM och VM kommer att försvinna från det allmänna och mediala ljuset.

* Det kommer förändra fotbollens ekosystem radikalt. Det kan göra det omöjligt att fortsätta med den nuvarande modellen för nationella turneringar och landskamper.

* Vi kan inte förvänta oss att klubbar kommer att gå med på att släppa spelare till VM vartannat år om de inte får vara med och vara överens om matchkalendern.

* Det kommer att kannibalisera på välfungerande turneringar. EM för herrar och damer kommer att dö ut om VM vartannat år introduceras.

Skarp kritik på Fifa-mötet

Under tisdagen bjöds Fifa in till ett möte med de 55 europeiska förbundens ordföranden och generalsekreterare, samt Uefas ledning. Där fick Fifa chans att presentera förslaget, samtidigt som Karl-Erik Nilsson och hans kolleger framförde sina motargument.

Hur togs den här kritiken emot av Fifa?

– Fifa menar ju på att de inte ska lägga fram något förslag som inte alla är vinnare på. Jag uppfattar ändå att de lyssnade väl till de europeiska förbundens synpunkter. Samtidigt som de naturligtvis under den här konsultationsprocessen ska lyssna in vad alla övriga medlemmar tycker.

Fick du någon uppfattning om Fifa svängde i sina tankar?

– Nej, vi fick inga sådana besked. Men de menar att man inte avser att lägga fram något annat än att alla känner sig som vinnare på det. Hur man ska få ihop den ekvationen blir naturligtvis intressant att se, för det är ett massivt europeiskt motstånd mot det här förslaget. 

Enligt Karl-Erik Nilsson är ambitionen nu att Fifa lägger fram ett nytt förslag i december som förbunden ska ta ställning till.

– Förhoppningsvis lägger man fram ett kraftigt reviderat förslag som sedan ska diskuteras igen.

Landslagschefen också kritisk

Marika Domanski Lyfors, landslagschef, tycker inte heller att VM vartannat år är ett bra förslag.

– Jag tycker att vi har tre stora mästerksap på damsidan, ett EM, ett VM och ett OS. Det innebär tre stora mästerskap av fyra och det har varit stort fokus på dem. Och det har fungerat alldeles utmärkt, säger hon till SVT Sport.

ARKIV: Omdebatterade förslaget: VM vartannat år (14/9 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.