Norge i VM-kvart – utan världens bästa: ”Komplicerat”

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Norges landslag vet ingen exakt varför.

Innanför de rödblåa väggarna vill ingen låta frågan ta energi.

Nu står Norge i en VM-kvartsfinal – trots att världens bästa spelare Ada Hegerberg inte är med.

– Det är en komplicerad situation, säger förra landslagsspelaren och TV2-experten Solveig Gulbrandsen till SVT Sport.

Stundens allvar syns ingenstans på Norges sista träning inför VM-kvarten mot England. Det är glada miner på träningsanläggningen i Deauville, utanför Le Havre.

Inget annat landslag SVT besökt under turneringen har varit lika tillgängligt för media. Här ursäktar sig Norge för att ”bara” hälften av spelarna är tillgängliga – tidigare i turneringen har samtliga spelare varit tillgängliga – och här står deras svenske förbundskapten Martin Sjögren och gör enskilda intervjuer med alla tills han är kvar sist på anläggningen.

”Fullt fokus på de som är här”

Men det är en fråga ingen riktigt vill eller kan svara på.

Ada Hegerberg är knappast den första eller sista att tacka nej till ett landslag. Men det finns två saker som gör speciellt. Dels är 23-åringen bäst i världen och inte i en ålder där man vanligtvis tröttnar på landslagsspel. Dels finns en konflikt med i bakgrunden – och exakt vad den beror på vet ingen mer än att Ada Hegerberg berättat att hon mått väldigt dåligt i landslaget.

Hur ofta under din förbundskapten har du fått frågan om varför världens bästa inte är här och varför?

– Det är klart vi har fått den. Det har vi hanterat under en ganska lång tid nu och vi fortsätter hantera den på samma sätt. Det är fullt fokus på de som är här så får vi se sen vad som händer i framtiden, säger Sjögren.

Om man bortser från det rent spelmässiga och tar det rent spelmässigt då – kan man ta mer ansvar av att den bästa saknas?

– Det vet jag inte. Vi har förändrat spelsättet från hur Norge har spelat historiskt sett. Vi har jobbat med ett bättre passningsspel framför allt, med större delaktighet, där vi går lagdel för lagdel för att kunna klara av att styra matcher med vårt offensiva spel. Den förändringen började vi med så fort vi blev anställda, säger Sjögren.

”Ingen förstår situationen fullt ut”

Den norska fotbollslegendaren Solveig Gulbrandsen har gjort 184 landskamper för Norge och följer numera landslaget som expert för norska TV2.

– Det är väl ingen som förstår situationen fullt ut, på det sättet är den komplicerad. Men man får respektera att hon tackat nej till landslaget, säger Gulbrandsen och fortsätter:

– Alla grupper som påverkas utifrån får något att samlas kring. Så oavsett vad situationen beror på hjälper det ofta gruppen.

Det är en teori som fått vatten på sin kvarn under VM – att Norge lyft sig utan sin bästa spelare.

– I EM gick det inte direkt bra. Man åkte ur utan att ha gjort ett mål så vi var ju lite nervösa inför det här mästerskapet: Var står vi nu? Så de har ju överraskat, säger Gulbrandsen om det nya Norge och framhåller några spelare:

– Vi har spelare som Caroline Graham Hansen och Isabell Herlovsen. Samt de två centrala spelarna i Vilde Böe Risa och Ingrid Engen som inte har någon mästerskapserfarenhet men visar att de har klass i form av teknik och speluppfattning.

En match från att nå sitt mål

Men att Ada Hegerbergs frånvaro skulle vara en framgångsfaktor är ingenting som varken tränare, spelare eller experter vill spekulera i. Martin Sjögren pratar om att han‚ tillsammans med sin assisterande Anders Jacobsson, fått tid att implementera sin spelidé.

– Sen har vi fått spelartyper som passar väldigt bra till sättet vi vill spela. Vi har fått in unga spelare som kanske är lite mer moderna än de vi hade inför EM. Här är det spelare som är mer trygga med bollen, de förflyttar sig snabbare och de är också ganska spelsmarta, säger han.

Nu är de i en kvartsfinal utan världens bästa – och bara en match från att nå sitt mål.

– Vi satte ett mål i januari att vi vill vara med i medaljstriden. Då behöver vi gå ett steg till för att sätta oss i en sits att vi spelar om medaljerna. Vi ska förbi England, säger förbundskaptenen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.