Norge chockade Europamästaren: ”En helt sjuk insats”

Regerande Europamästaren Nederländerna hade inte släppt in ett mål på hela VM-kvalet.

I den avgörande matchen mot Norge släppte de in två mål inom loppet av en minut – och norskorna knep direktplatsen till VM.

– Just nu känns det helt sjukt, säger mittfältaren Maren Mjelde till VG.

Precis som för Sveriges del avgjordes kvalgrupp tre med en ”seriefinal”. Nederländerna hade greppet om direktplatsen till VM eftersom de toppade gruppen en poäng före tvåan Norge.

Dessutom vann de lagens möte i höstas med 1–0 och hade sanslösa 21–0 i målskillnad på sju kvalmatcher.

VM-kval fotboll

Men Norge ville annat.

Redan i den femte minuten satte Ingrid Syrstad Engen 1–0 för hemmalaget.

– Jag fattade det inte först, men plötsligt hade vi fått en pangstart på matchen. Vi var tvungna att göra mål så det betydde mycket, säger målskytten till VG.

”80 lååååånga minuter”

Och bara en minut senare ökade Isabell Herlovsen på till 2–0 med ett volleyskott. Nederländerna som hållit tätt genom hela kvalet fick nu kapitulera två gånger om inom loppet av bara en minut.

Efter mardrömsstarten ryckte Nederländerna upp sig och tog över matchen. Reduceringen kom efter en dryg halvtimme och skapade rejäl nerv.

– De första minuterna gick väldigt fort, men sedan följde 80 lååååånga minuter, säger mittfältaren Guro Reiten.

”Helt enormt”

Bortalaget pressade på för en kvittering, men Chelsea-försvararen Maria Thorisdottir imponerade i backlinjen och målvaktsveteranen Ingrid Hjelmseth höll tätt bakåt.

Matchen slutade 2–1 och Norge är nu klart för sitt åttonde raka VM.

– Det här var en av de mest känslomässiga matcher jag har spelat. Vi har haft mycket motgång, men i dag visar vi vad det här laget är gjort av och jag är så stolt. Det här är helt enormt, säger Maren Mjelde.

Förutom Nederländerna kommer även Danmark, Belgien och Schweiz att spela VM-playoff. Det hela avgörs i dubbelmöten, först genom två semifinaler och sedan i en avgörande final. Semifinalerna spelas 1–9 oktober, och finalerna 5–13 november.