Rikard Norling siktar högt med IFK Norrköping. Foto: Bildbyrån/TT

Rikard Norling vill få Norrköping ta ytterligare ett kliv

Uppdaterad
Publicerad

IFK Norrköping har plockat en guldmakare som tränare. Och Rikard Norling känner av en förväntan på resultat.

– Ja, det gör jag. Och jag skapar det lite själv också för jag vet att det viktigt för klubben, säger Norling till SVT Sport.

2015 vann Norrköping SM-guld med Janne Andersson vid rodret. Sedan dess har klubben etablerat sig på övre halvan men man vill ta ytterligare kliv.

– Vi måste ha högre kravställning för att ta nästa kliv, säger anfallaren Christoffer ”Totte” Nyman som vann den allsvenska skytteligan med 18 mål ifjol. Vi ska se oss själva som en toppklubb för där är vi nu, vi hör hemma där.

Två SM-guld

Rikard Norling är van vid och gillar höga krav, på sig själv och spelarna. Han vann SM-guld med Malmö FF 2013 och med AIK 2018 och nu söker han ett spelsätt för att att få ut det bästa i Norrköping.

– I Malmö var det ett spel som byggde på egen förmåga att vinna matcherna och göra det med en känsla av att man är ”superior”, bättre än motståndarna. Det var en markant skillnad mot AIK där man genom tiderna vunnit genom stabilitet, att inte släppa in några mål. Här kan jag inte spela som i Malmö och AIK utan på ett sätt som passar här i IFK. Vi får se om jag hittat det, säger Norling.

Svag defensiv?

Kritikerna menar att Norrköpings defensiv ser för svag ut i år och pekar på matcherna i svenska cupen mot Häcken och IFK Göteborg som exempel. Norling medger att han bygger om defensiven med nya spelare men tycker att man kommit längre än han vågat tro. Och i onsdags blev den rutinerade isländske landslagsmannen Ari Skulason klar för klubben.

– Precis vad vi behöver, sa Norling till klubbens hemsida.

”Oerhörd potetential”

Framåt finns det mindre tvivel – och en uppsjö av spelare. Christoffer Nyman är på väg tillbaka efter en titthålsoperation, nye Samuel Adegbenro från norska Rosenborg och inte minst Sead Haksabanovic som blev kvar i klubben och visar storform.

– Offensiven är stark och har byggts upp över tid, där kommer jag in i något ramstarkt med oerhörd potential, säger Rikard Norling.

Se klippet där Rikard Norling berättar om hur olika kraven på en tränare ser ut i Malmö, AIK och Norrköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.