Foto: TT Nyhetsbyrå

Kujovic sköt Norrköping upp i topp

Uppdaterad
Publicerad

Hemmastarka Norrköping gjorde ett litet ryck upp i tabelltopp genom 3-1 mot Häcken på Nya Parken. Matchhjälte? Skyttekungen Emir Kujovic så klart.

I och med segern klev Norrköping upp på 60 poäng, skuggade av Blåvitt på 58 och AIK på 57.

– Nu är det två veckor till nästa match så vi kan njuta av den här segern en stund men vi måste snabbt nollställa oss. Jag gläder mig mest åt att vi är klara för Europa-spel eftersom vi kommer att bli att bli bland de tre bästa. Det känns fantastiskt, säger tränaren Janne Andersson till SVT Sport.

Allsvenskan 2015

Kujovic var händelsernas man i denna match. Redan i elfte minuten missade domaren Jonas Eriksson en hands på Häckens mittback Tefu Junaid Mashamaite. Emir Kujovics jätteläge att nicka in ett tidigt ledningsmål gick om intet när mittbacken stötte undan bollen med näven.

– Det är en solklar straff för Norrköping, säger SVT Sports fotbollsexpert Thomas Wernerson.

Men snart fick Kujovic nya chanser att bli målskytt – och tog dem. Han gjorde både 1-0 och 2-0 och gick upp på 19 gjorda mål i årets allsvenska.

Vid 1-0, en straff, fintade skytteligaledaren bort målvakten och satte iskallt bollen till höger. Kort därefter nickade han in 2-0.

Kujovic drog på sig ett onödigt gult kort för sitt firande med fansen uppe på läktaren, och är avstängd i nästan match – enormt olägligt för Norrköping så här i slutet av guldspurten.

Häcken, som inte hade något att spela för, reducerade genom Paulinho i 66:e minuten. Han kom perfekt framspelad av Simon Sandberg och gav matchen lite nerv igen. Det varade dock inte länge innan hemmastarka Norrköping drygat ut till 3-1 genom Alhaji Kamara.

Senare hade Kujovic en tredje boll i mål, men det blev bortdömt för hands då målvaktens rensning tog i skyttekungens arm.

– Skönt att vi vinner och att jag gör två mål så klart, men jag är lite besviken att jag får ett kort, det var onödigt av mig, säger Kujovic.

Norrköping kommer nu att leda allsvenskan i minst 14 dagar och har allt i egna händer inför de avslutande tre omgångarna.

Allsvenskans skytteliga efter söndagens matcher

19 mål: Emir Kujovic, IFK Norrköping

16 mål: Henok Goitom, AIK.

12 mål: Nyasha Mushekwi, Djurgården.

11 mål: Robin Simovic, Helsingborg.

10 mål: Viktor Prodell, Elfsborg, Johan Oremo, Gefle, Søren Rieks, IFK Göteborg, Christoffer Nyman, IFK Norrköping, Marcus Antonsson, Kalmar FF.

9 mål: Markus Rosenberg, Malmö FF, Martin Broberg, Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet