Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskogs resonemang kring VAR. Foto: SVT/Bildbyrån

Novusundersökning: Svenska fotbollsfans positiva till VAR i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet mot att införa videogranskningssystemet VAR i allsvenskan har varit högljutt och stort bland supportergrupper, vissa allsvenska klubbar och spelare. Men SVT:s undersökning gjord av Novus visar att stödet för VAR kvarstår bland den breda publiken.

I undersökningen fick de tillfrågade svara på frågan om de vill ha VAR i allsvenskan. De fick även ange hur intresserade de är av fotboll. Av de som svarade att de är mycket eller ganska intresserade av fotboll var det en majoritet som är positivt inställda till VAR.

Var tredje person av de tillfrågade, 33 procent, uppger att de är mycket eller ganska intresserade av fotboll. Bland dessa är 55 procent positiva till VAR i allsvenskan och 33 procent uppger att de inte vill ha VAR.

VAR

Men motståndet har växt sedan ifjol. Då ville 64 procent ur samma grupp (ganska intresserade och mycket intresserade) ha VAR medan 27 procent var emot.

Allsvenska profiler negativa

När SVT Sport frågade spelarprofiler på den allsvenska upptaktsträffen så var över 80 procent av klubbarnas spelarrepresentanter negativa till införandet av VAR i allsvenskan.

SVT Sports expert Daniel Nannskog är dock inne på majoritetens önskan. Han öppnar upp för ett införande i svensk fotboll.

– I så fall ska man slå på den stora trumman och ta in riktiga VAR. Inte som Norge gjorde, säger han.

Det är Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte som fattar beslut i frågan om VAR. Där har de olika distrikten drygt hälften av rösterna, medan resten är fördelade på förbundsstyrelsen, herrarnas elitorganisationen Sef och damernas dito EFD.

TV4 och Fotbollskanalen har också publicerat en undersökning om vad den allsvenska publiken anser om att införa VAR, som man kan ta del av här.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

De 1 019 respondenterna fick svara på frågan ”Vad tycker du om att ha VAR i allsvenskan?”

Jag vill ha VAR i allsvenskan: 42 %

Jag vill inte ha VAR i allsvenskan: 15%

Vet ej: 31 %

Jag vet inte vad VAR är: 12 %

En fråga ställdes även om hur intresserade respondenterna är av fotboll (mycket intresserad, ganska intresserad, varken eller, ganska ointresserad eller mycket ointresserad). Var tredje av de tillfrågade, (33%), uppger att de är intresserade av fotboll.

Bland de som svarat ”Mycket intresserad” eller ”ganska intresserad” på den föregående frågan fördelade sig svaren så här:

Jag vill ha VAR i allsvenskan: 55 % (*64 %)

Jag vill inte ha VAR i allsvenskan: 33 % (*27 %)

Vet ej: 9 %. (*9 %)

* Siffrorna i parentes är från samma undersökning 2023.

Källa: Novus.

DET HÄR ÄR VAR

VAR är en förkortning för video assistant referee.

Videogranskningssystemet infördes 2018 och användes under världsmästerskapet i fotboll för herrar samma år.

Systemet fungerar som hjälp för domare och linjeman när det uppstår osäkerhet gällande ett domslut. Huvuddomaren eller videodomaren har möjlighet att bryta matchen för att titta på videosekvenser av den specifika händelsen, därefter diskutera händelsen och ta ett beslut.

VAR kan tillämpas vid följande händelser:

  • Målsituationer
  • Straffsituationer
  • Situationer som kan leda till rött kort
  • Identitetsfusk (I det fall där det finns misstanke att fel spelare dömts)

Källa: Wikipedia, fotboll.com, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VAR

Mer i ämnet