• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det är just nu oklart var Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher. Foto: TT

Nya bud – Sverige kan få två nya spelorter i EM

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska fotbollsförbundet Uefa vill ha publik på sommarens EM-matcher.

Först gav Bilbao – där Sverige möter Spanien i premiären – tummen upp. Senare kom det spanska fotbollsförbundet med ett negativt besked.

Dessutom är det frågetecken för Dublin – där Sverige ska möta Polen och Slovakien.

Uefa satte onsdagen som tidsgräns för de tolv EM-värdstäderna att presentera om man kan ta in publik på matcherna i sommarens mästerskap.

Den har nu förlängts.

De städer som inte kan garantera publik på arenorna riskerar att bli av med EM-värdskapet – om Uefa står fast vid krav som många menar inte kan ställas.

Beskedet från det irländska fotbollsförbundet är illavarslande för Dublin som värdstad – och för det svenska landslaget som planerat att ha sin bas utanför staden och schemalagts att spela mot både Slovakien och Polen på Aviva Stadium.

Kan inte ge garantier

”Det irländska fotbollsförbundet har i dag, efter rådgivning från regeringen, gett besked till Uefa att under rådande covid-19-pandemi så kan vi inte i det här läget erbjuda garantier vad gäller miniminivåer kring åskådarantal för matcherna som ska spelas i Dublin i juni”, skriver förbundet i ett uttalande enligt Reuters.

Positiva besked – i alla fall enligt Uefa – kom under onsdagen från Bilbao, Sveriges premiärarena, och från Amsterdam.

Där kan arenorna öppnas och fyllas med 25 procent av kapaciteten, skriver Reuters.

Nytt besked ikväll

Men enligt ett uttalande från det spanska fotbollsförbundet på onsdagskvällen blir det omöjligt att släppa in publik i Bilbao redan i juni.

Hur det hela slutar återstår att se, men risken finns att Sverige får spela sina gruppspelsmatcher i andra städer än Bilbao och Dublin.

Storbritannien har erbjudit sig att spela fler matcher i Glasgow och London om Uefa väljer att ta ifrån några utsedda värdstäder arrangörskapet.

Den 19 april sammanträder Uefas exekutiva kommitté och den 20 april är tanken att ett slutgiltigt beslut tas om EM:s värdstäder och publik.

EM spelas mellan den 11 juni och den 11 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer