Viktor Claesson sätter 1-0 till Sverige. Foto: Bildbyrån

Upp till 13 000 åskådare på Sveriges EM-premiär

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska fotbollsförbundet Uefa vill ha publik på sommarens EM-matcher.
Nu har Bilbao – där Sverige möter Spanien i premiären – och Amsterdam meddelat att arenorna kan komma att fyllas upp till 25 procent av kapaciteten.

Samtidigt meddelar det irländska fotbollsförbundet att det kan bli problem att arrangera matcher i Dublin, Sveriges andra spelort.

Uefa satte onsdagen som tidsgräns för de tolv EM-värdstäderna att presentera om man kan ta in publik på matcherna i sommarens mästerskap.

De som inte kan garantera publik riskerar att bli av med EM-värdskapet.

Nu kommer positiva besked – i alla fall enligt Uefas planer – från Sveriges premiärarena i spanska Bilbao och Amsterdam.

Där kan arenorna öppnas och fyllas med 25 procent av kapaciteten.

Men för att det ska kunna genomföras i Bilbao – där Sverige möter Spanien den 14 juni – måste smittnivåerna vara lägre än vad de i dagsläget är.

Om publik tillåts kan Spanien, som spelar alla sina matcher i Bilbao, räkna med att ha runt 13 000 åskådare på sina matcher.

Liknande villkor gäller för eventuella publikmatcher i Amsterdam, och om smittnivåerna tillåter räknar Nederländernas fotbollsförbund att arrangera matcher med runt 12 000 åskådare på plats.

I Amsterdam ska alla i publiken ha testats negativt och ett strikt regelverk kommer att gälla på arenan.

Sveriges matcher kan flyttas

Sverige spelar sina matcher i Bilbao och Dublin. Men det irländska fotbollsförbundet meddelade på onsdagen att man inte kan garantera att man kan ta in fans på läktarna. Vilket kan resultera i att man blir av med värdskapet

”Det irländska fotbollsförbundet har i dag, efter rådgivning från regeringen, gett besked till Uefa att under rådande covid-19-pandemi så kan vi inte i det här läget erbjuda garantier vad gäller miniminivåer kring åskådarantal för matcherna som ska spelas i Dublin i juni”, skriver förbundet i ett uttalande enligt Reuters.

Ett slutgiltigt beslut om värdstäder kommer att tas den 20 april.

För de supportrar som inte kan eller vill åka på sommarens EM finns fortfarande möjligheten att returnera sina biljetter. De som inte får plats på matcherna kommer att ersättas.

LISTA: Zlatans nya roll – ”assistkung” i landslaget (29 mars 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Zlatans nya roll – ”assistkung” i landslaget Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer