Inför starten i allsvenskan är det flera regeländringar Foto: TT

Här är nya reglerna inför allsvenska premiären

Uppdaterad
Publicerad

I morgon startar fotbollsallsvenskan. Inför den sena premiären är det flera regeländringar – bland annat vad gäller hands- och offside-regeln.

Det är International Football Association Board (IFAB) som har beslutat om ändringar i spelreglerna i förbundsserierna på seniornivå. Totalt är det 14 regeländringar. Två av dem rör handsregeln där bland annat gränsen mellan armen och axeln/skuldran nu definieras som armhålans botten.

Foto: Svenska Fotbollförbundet

Sedan tidigare bestraffas oavsiktlig hands mellan anfallsspelarens hand och bollen endast vid målchans. Nu kommer det bara gälla om det sker omedelbart före målet/målchansen.

Vad gälller offside-regeln så anses numera inte en spelare vinna fördel om man tar emot bollen efter att den spelats från en motspelares hand på ett otillåtet sätt.

Några andra regeländringar:

  •  Spelare varnas inte direkt om domaren tillämpar en så kallad snabb frispark
  •  Spelare varnas om den inte respekterar avståndet fyra meter vid nedsläpp
  •  Alla regelbrott som stoppar lovande anfall ska varnas
  •  Varningar följer inte med till en straffsparkstävling
  •  Om en målvakt begår ett regelbrott vid en straff och spelaren missar målet bestraffas inte målvakten

Här hittar du samtliga 14 regeländringar

Tillfälliga ändringar

Förutom IFAB:s regeländringar har SvFF:s förbundsstyrelse beslutat att en avstängning ska ske efter fyra varningar i stället för tre under säsongen 2020. Beslutet gäller allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och division 1 herrar. Beslutet är fattat efter samråd med de berörda intresseorganisationerna Svensk elitfotboll (SEF), Elitfotboll dam (EFD) och ettanfotboll samt domarkommittén.

ALLSVENSKA STJÄRNAN: Nyfödda tvillingar höll Ajdarevic vaken: ”Lätt var det inte”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.