Kalmar – AIK. Foto: Bildbyrån

Obasi stor hjälte för pressat AIK – efter 20 minuters tillägg

Första halvlek mellan Kalmar och AIK varade i drygt en timme efter uppehåll för brandlarm och skador.

I andra var det AIK som tog tag i taktpinnen och kunde ta en stabil 1–0-seger efter ett nickmål av Chindeu Obasi.

Det var en mycket märklig första halvlek. När matchuret stod på 62 minuter och 27 sekunder blåste domare Kristoffer Karlsson för halvtidsvila.

Under parollen ”Rädda svensk fotboll” höll både AIK:s och Kalmars klackar en manifestation där de var helt tysta under 20 minuter.

På plan var det lika tyst och tempofattigt som på läktaren. När de 20 minuterna hade gått tändes bengaler i AIK:s klack. Domaren stoppade spelet. Efter ett par minuter var matchen gång igen. Då gick brandlarmet. Domaren stoppade spelet. Den här gången i nästan tio minuter. Några minuter till gick.

Kalmars Piotr Johansson blev skadad och spelstoppet som följde var på fem minuter. Det resulterade i 14 minuters tilläggstid. Efter 55 minuter av första halvlek fick Sebastian Larsson en smäll. Ytterligare tid lades till.

Alltså nästan 20 minuter tilläggstid.

Lite fotboll

Mellan alla uppehåll spelades det också lite fotboll, med betoning på lite. Varken Kalmar eller AIK presterade någon värst bra fotboll. AIK:s första avslut på mål kom i 60:e minuten, eller i 15:e tilläggsminuten av den första halvleken.

För Kalmar var Rasmus Elm närmast mål men hans nick tog i ribban.

Andra halvlek kom att handla lite mer om fotboll än uppehåll. Och om AIK hade svårt att etablera ett eget spel i första var det ett helt annat AIK i inledningen av andra. Laget tog tag i taktpinnen med en gång och hade två bra chanser innan Chinedu Obasi nickade in 0–1 på ett vackert inspel av Karol Mets.

Full kontroll

Efter målet var det full kontroll från AIK:s sida, som spelade klokt, höll i bollen och tvingade Kalmar att jaga boll resten av matchen.

Ett Kalmar som inte hade så mycket att göra för att förändra matchbilden, hemmalaget hade tvingats till två byten i första halvlek efter skador på Piotr Johansson och Nils Fröling. Inte heller blev det lättare för Kalmar när Romario fick sitt andra gula kort och därmed en utvisning med tio minuter kvar att spela.