Foto: Bildbyrån

Officiellt: Gustav Svensson klar för IFK Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Han har tränat med IFK Göteborg under en tid.

Nu har Gustav Svensson, 34, skrivit på för klubben.

– Det känns underbart att få komma hem, säger han till klubbens hemsida.

Gustav Svensson debuterade för IFK Göteborg för över 15 år sedan. Efter många utlandsår är den landslagsmeriterade mittfältaren nu tillbaka i klubben. Han har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2023 – med option på ytterligare ett år.

– Detta är min klubb och Göteborg är min hemstad. Det känns såklart fantastiskt att allt äntligen är klart, säger han till klubbens hemsida.

I dagarna meddelade Blågult att den rutinerade 34-åringen slutar i landslaget. Svensson, med 32 landskamper på kontot, har under den senaste tiden tränat med IFK Göteborg och kommer närmast från kinesiska Guangzhou City, dit han anslöt i vintras.

– Det känns väldigt bra att Gustav nu är tillbaka. Han är en av Sveriges bästa på sin position och har samlat på sig mycket erfarenhet efter spel i Turkiet, Ukraina, USA, två omgångar i Kina och att kontinuerligt vara en del av landslaget. Han höjer kvaliteten och spetsar till konkurrensen ännu mer i vår trupp, säger sportchefen Pontus Farnerud.

Tillbaka för tredje vändan

Svensson lämnade Sverige och Blåvitt 2010 och hann representera Bursaspor och Tavrija Simferopol innan det blev en återkomst till Göteborg 2014. Två år senare bar det av igen – då till Kina och Guangzhou för en säsong och sedan vidare till amerikanska Seattle Sounders, där han spelade mellan 2016-2020.

– Gustav är en extremt smart spelare som gör ett stort jobb, inte minst i det defensiva. Jag ser fram emot att börja jobba med honom igen, säger lagets tränare Mikael Stahre.

Han blir därmed den tredje återvändande veteranen. Oscar Wendt och Marcus Berg anslöt till klubben tidigare i sommar.

Svensson är redo för spel direkt, meddelar klubben.

ARKIV: Här nickade Svensson Seattle till final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.