Jadon Sancho (till höger) är klar för Manchester United. Foto: Bildbyrån

Officiellt: Jadon Sancho till Manchester United

Uppdaterad
Publicerad

Jadon Sancho återvänder till England.

Men inte till Manchester City – i stället är han klar för rivalen Manchester United.

Jadon Sancho gjorde åtta mål och tolv assist för tyska Borussia Dortmund den gångna säsongen. Trots succén i klubblaget har speltiden under EM blivit sparsam – endast ett inhopp i den 84:e minuten mot Tjeckien.

Två dagar till Englands kvartsfinalmöte med Ukraina har 21-årige Sancho presenterats av Manchester United.

Även Dortmund har bekräftat övergången.

– Vi har nått en generell överenskommelse med Manchester United gällande Jadon Sanchos övergång, sa vd:n Hans-Joachim Watzke på en presskonferens innan United gick ut med nyheten.

Parterna har kommit överens om en prislapp på 85 miljoner euro, motsvarande knappt 865 miljoner kronor, enligt AFP. Endast Paul Pogba och Harry Maguire har varit dyrare värvningar i Manchester Uniteds historia.

Rivalen får 15 procent

Den offensiva yttern Jadon Sancho fostrades i Watford, men flyttade till Manchester City som 15-åring. Två år senare (2017) flyttade han vidare till Tyskland och Borussia Dortmund. På tre och en halv säsong i Dortmund blev det totalt 50 mål på 137 tävlingsmatcher.

I övergången 2017 fick Manchester City in en klausul på 15 procent av summan vid en vidareförsäljning. Det, i kombination med en solidaritetsersättning för att klubben har fostrat Sancho, gör att City nu får omkring motsvarande 130 miljoner kronor när Sancho går till Manchester United, rapporterar brittiska The Telegraph.

De sista kontraktsdetaljerna, och läkarundersökningen, kommer slutföras så fort Englands EM-äventyr är över, skriver Manchester United på sin sajt.

KLIPP: Här är EM-matchen Janne bojkottar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.