Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ÖFK kallar till extra bolagsstämma Foto: Bildbyrån

ÖFK behöver externa finansiärer för rädda klubben

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK kommer att göra en förlust på drygt 40 miljoner kronor, något som Sportbladet var först med att berätta.
Nu har klubben publicerat sin årsredovisning och siffrorna har bekräftats.
– Hoppet ställs nu till den lokala företagargruppen, säger en källa till SVT Sport.

Nu har Östersunds FK publicerat sin årsredovisning för 2019. Och klubben gör, som Aftonbladet var först med att berätta, en förlust på 40,7 miljoner kronor.

– Det här är ett katastrofresultat. Inget företag eller bolag kan under någon längre tid leva vidare med så stora förlustsiffror, säger ÖFK:s tf vd Lennart Ivarsson till Östersunds-Posten och fortsätter om klubbens framtid:

– Vi måste naturligtvis räta upp det negativa egna kapitalet. Dels utifrån den kontrollbalansräkning som upprättades per 31 augusti ifjol. Och dels för att kunna få framtida elitlicens från fotbollsförbundet.

En anledning till minusresultatet är att fotbollsklubben strukit det omstridda utländska sponsoravtalet från resultat- och balansräkning på 16,1 miljoner kronor. Avtalet är med det cypriotiska bolaget Puls8 som var en viktig del då överklagandenämnden gav ÖFK elitlicens den 23 december.

”De ska vilja gå in med mer pengar”

Fortfarande har inga pengar inkommit och det är oklart i nuläget om några pengar alls kommer att komma in. Det betyder att klubben kommer att ha ett negativt kapital på cirka 20 miljoner kronor.

– Hoppet ställs nu till den lokala företagargruppen och att de ska vilja gå in med mer pengar för att rädda klubben, säger en källa till SVT Sport.

En fråga som Östersunds presstalesperson Niclas Lidström vill vidga utanför det lokala.

– Den frågan ska du ställa till dem och inte till oss. Det är klart att vi hoppas att företagen oavsett om det är lokala eller globala ska komma in med mer pengar till föreningen, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström.

Det var också företagargruppen som tidigare i år krävde att vd och föreningsstyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande inför årsmötet, vilket man senare också gjorde.

”Det har inte hänt något nytt”

Enligt uppgifter till SVT Sport träffades företagargruppen och den avgående styrelsen under ett möte i går där man kom överens om samsyn inför årsmötet. Den 12 mars håller Östersunds FK sitt årsmöte.

– Det pågår fortfarande förhandlingar mellan parterna. Vi hoppas fortfarande på att få in de här pengarna och det har inte hänt något nytt. Vi har dialog dagligen.

Hur ser du på klubbens ekonomi?

– Klubben har en ansträngd ekonomi, det är ingen nyhet utan det vet alla om. Men det går åt rätt håll. Det ser bättre ut nu än det gjorde för en, två och tre månader sedan så det känns bra, säger Lidström.

En stor förändring från 2018 till 2019 är att klubbens omsättning som går från cirka 132 miljoner kronor till cirka 48 miljoner. Rörelseresultatet har backat med 51,2 miljoner kronor.

SVT Sport söker ÖFK:s vd Lennart Ivarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer