Fotbollförbundet utreder om en styrelseledamot i allsvenska Östersunds FK brutit mot reglerna som säger att man som förtroendevald inte får satsa pengar matcher där egna klubben är inblandad. Foto: TT

ÖFK-ledamot anmäld för spel på egen match

Uppdaterad
Publicerad

En styrelseledamot i allsvenska Östersunds FK:s bolag har blivit anmäld till Svenska Fotbollförbundet.
Han anmäls av den egna klubben för att ha satsat pengar på mötet mellan Östersund och Elfsborg som spelades 23 augusti i år.
– Jag har ju gjort fel. Men det är ingen matchfixning på 50 kronor, säger ledamoten till P4 Jämtland.
– Vi ser detta som ett brott mot förbundets regler, skriver klubbens vd Michael Schahine till SVT Sport.

Johan Claesson som är integrity officer på Svenska Fotbollförbundet säger till P4 Jämtland:

– Nu kommer vi att utreda det här och försöka komma fram till så mycket information som möjligt i det här fallet innan vi därefter gör en bedömning om det finns skäl att lämna in en anmälan till vår disciplinnämnd för överträdelse mot det här reglementet.

– Det krävs att man ska kunna påverka matchens utgång och det är frågan om en styrelseledamot kan anses göra det eller inte.

Riksidrottsförbundets eget regelverk förbjuder förtroendevalda att spela på det egna laget.

Tar timeout

Ledamoten har valt att ta timeout från sina uppdrag i ÖFK i väntan på kommentar från förbundet.

– Jag gick in på Svensk Elitfotboll och kollade reglerna, paragraf fyra, där det stod att spelare och ledare inte får spela på egna matcher. Så jag spelade, framför teven, men när jag insåg att det kunde vara fel var det självklart att anmäla. Jag har ju gjort fel. Men det är ingen matchfixning på 50 kronor, säger han till P4 Jämtland.

– Vi ser detta som ett brott mot förbundets regler och vi har hanterat detta enligt reglerna, genom att utan fördröjning anmäla händelsen till förbundet trots att det handlar om ringa belopp, skriver ÖFK:s vd Michael Schahine i ett sms till SVT Sport.

– Vi förstärker våra rutiner så att vi minskar risken för att råka ut för samma situation i framtiden. Omedelbart sätter vi igång med att utbilda alla som har en nära koppling till föreningen om de regler som gäller. Vi tillämpar samma rutin även för alla framtida medarbetare och styrelsemedlemmar.

ARKIV: Kindberg ”Jag är van att hyllas eller bespottas” (12 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kindberg ”Jag är van att hyllas eller bespottas”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer