Östersunds FK har betalat sin skatteskuld. Foto: Bildbyrån

ÖFK om tvångsdegradering: ”Finns ingen risk”

Uppdaterad
Publicerad

Skatteskulden är betald och nu finns det inga tveksamheter kvar i Östersund:
Klubben kommer inte att tvångsdegraderas från allsvenskan till nästa säsong.
– Det är inget snack om saken, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström.

Det var i mitten av september som Östersunds FK gick ut med att man var i stor ekonomisk kris och att det var osäkert om den jämtländska fotbollsklubben över huvud taget skulle kunna fortsätta bedriva verksamheten.

Nu låter det dock annorlunda.

Enligt Östersunds pressansvarige Niclas Lidström finns det fortfarande ett stort behov av att få in pengar – men någon oro gällande klubbens allsvenska existens finns det inte, vare sig i ekonomiska eller sportsliga termer.

Behöver 20 miljoner

– Det är inget snack om saken. Det har aldrig varit tal om något annat. All planering kretsar kring att vi ska spela där (i allsvenskan) nästa säsong, säger Lidström.

Avståndet ned till Gif Sundsvall, på kvalplatsen i tabellen, är fem poäng. Rent sportsligt kan Östersund säkra kontraktet redan till helgen då Hammarby gästar Jämtkraft arena.

– Det är två matcher kvar och det ser riktigt bra ut. Och det ekonomiska hanterar vi allt eftersom. Vi ser att det finns ett enormt stöd från företag och privatpersoner, men vi är inte där ännu. Vi behöver mer pengar för att säkerställa allsvenskt spel, men vi är på god väg.

Lidström bekräftar att klubben har dragit in 7,1 miljoner kronor och att det inte längre finns en skatteskuld att betala. Totalt är siktet inställt på att få in 20 miljoner kronor före årsskiftet för att klubben ska kunna förbereda sig för nästa säsong i ekonomisk balans.

Scenariot: inget lag

Skulle dock Östersunds mardrömsscenario bli verklighet, det vill säga att klubben går i konkurs och tvångsdegraderas från allsvenskan, kommer sannolikt en vakanttillsättningsprincip tillämpas. Det innebär att den lediga platsen i så fall går till det förlorande laget i kvalet till allsvenskan som avgörs den 6 och 10 november.

Ett sådant beslut fattas någon gång före årsskiftet av Svenska fotbollförbundets styrelse. Ett annat möjligt scenario är att ett tvångsdegraderat lag inte ersätts över huvud taget.

– Om en vakant plats uppstår i förbundsserierna efter den 1 mars så tillsätts den som huvudregel inte om det inte föreligger särskilda skäl. Så det finns en ventil där, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet.

”Finns inte”

– Det blir en prövning som tävlingskommittén, alternativ styrelsen, får göra. Om den vakanta platsen ska tillsättas eller inte. Det är ju ganska kort varsel för en förening, att i början av mars vara inställd på att inte spela i allsvenskan och sedan få veta att det visst kan bli så när serien drar i gång det kommande månadsskiftet.

Sannolikheten att något av ovanstående scenarion blir verklighet ser dock Östersund som obefintlig.

– Vi ser inte att den risken finns. Vi har lagt ner så mycket tid på det här de senaste två månaderna och jobbat på så många olika fronter. Det finns inte, vi resonerar inte så. Vi ska vara i allsvenskan nästa säsong och finnas kvar som förening, säger Niclas Lidström.

Arkiv: SVT Sport förklarar Kindbergaffären (4/9 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer