Amir Azrafshan kollar in sitt nya lag i Östersunds FK Foto: Bildbyrån

ÖFK:s blunder – nye tränaren saknar licens

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK gör en rockad på tränarfronten. Detta efter att det visat sig att den nye huvudtränaren Amir Azrafshan saknar den pro-licens som krävs för att vara huvudtränare i allsvenskan.
– Ansvaret måste ligga på klubben. Det här måste man hålla koll på, säger Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin till Fotbolldirekt.

I helgen presenterades Amir Azrafshan som ny huvudtränare för Östersunds FK.
Debuten som huvudtränare i allsvenskan skulle kommit mot Malmö FF på torsdag, men nu står det klart att så inte blir fallet.

Azrafshan, som närmast kommer från division fyra-laget Djursholm, saknar Uefa Pro-licensen som krävs för att vara huvudtränare i allsvenskan och i stället har ÖFK presenterat en lösning som innebär att Pero Kapcevic, som hittills varit assisterande tränare, nu blir huvudtränare på pappret.

”Måste ha koll”

Tränarföreningens ordförande är skeptisk till att situationen uppstått.

– Att man inte har koll på reglerna. Det är som med en spelare som inte är spelklar, då spelar man inte honom. Du kan inte ha en spelare som inte är licensierad. Det ansvaret måste ligga på klubben, det här måste man hålla koll på, säger Lundin till Fotbolldirekt.

Huvudpersonen själv ser inga konstigheter med lösningen ÖFK presenterat.

– Vi ska bygga en familj här. När man gör det tillsammans så ser man till att människor får göra det som de är bra på. Även om jag har pro-licensen eller inte, så kommer Pero att kunna uttrycka sin styrka. Och jag ska trycka på det som jag är bra på också, säger Amir Azrafshan till Östersundsposten.

Vidare skriver ÖFK på sin hemsida att Azrafshan kommer att ta över som huvuvdtränare så fort han påbörjat Prolicensutbildning.

En lösning som innebär att ÖFK inte riskerar någon sanktion menar Kjell Sahlström, licensmanager på SvFF.

– Som jag förstår det så har ÖFK nu en huvudtränare som har en pro-licens så då är väl alla nöjda. Sedan är det självklart så att vi följer upp så att det inte bara är ett namn på pappret. Det gäller inte bara ÖFK utan alla klubbar, säger Sahlström till SVT Sport.

KLIPP: Therese Strömberg om Östersunds tränarval (13 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Strömberg om Östersunds tränarval. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer