Ronald Koeman. Foto: Bildbyrån

Ordföranden: Vi är övertygade att Koeman blir ny coach

Uppdaterad
Publicerad

Det har ryktats de senaste dagarna men nu går FC Barcelonas klubbordförande Josep Maria Bartomeu ut i klubbens egna tv-kanal och säger att Ronald Koeman med största sannolikhet blir ny tränare i klubben.

– Koeman kan klubbens filosofi mycket bra och tror på Barca-stilen och har erfarenhet, säger Bartomeu på klubbens hemsida.

Efter uttåget ur Champions League har huvuden rullat i Barcelona. Både tränaren Quique Setién och sportchefen Éric Abidal har fått sparken.

Sedan dess har spanska medier slagit fast att Nederländernas förbundskapten Ronald Koeman är mannen som Barcelona vill ha som ny tränare. Något som klubbpresidenten nu har bekräftat för klubbens egen tv-kanal.

-Om inget oförutsett inträffar kommer vi att presentera Koeman som vår nästa tränare. Han kommer att få leda det här laget och de här spelarna i ett annat sorts projekt och ledaren är en tränare som alla Barcelonas fans känner till, säger Josep Maria Bartomeu.

Spelade för Barcelona

Ronald Koeman hade en lysande spelarkarriär på 1980- och 90-talet och representerade då även den upplaga av Barcelona som kallades ”Dream Team”. Nederländaren var även assisterande åt dåvarande Barcelona-tränaren Louis van Gaal i slutet av 1990-talet.

De två senaste åren har han varit framgångsrik förbundskapten för Nederländerna.

Messi stannar?

Bartomeu uttalade sig i samma intervju om Lionel Messi.

Barcelonas superstjärna har ett kontrakt som går ut nästa sommar och har ryktats bort från Camp Nou – men kvar blir han, enligt klubbpresidenten.

– Messi vill avsluta sin karriär i ”Barça”, det har han sagt till mig många gånger. Jag har pratat med Koeman om honom och han har sagt till mig att Messi är grundpelaren i hans projekt, säger Bartomeu.

– Jag pratar ofta med Messi och hans far och de vet att vi har ett stabilt projekt och att en ny tränare kommer in som litar på honom.

Henke Larsson kan bli ass

Tidigare under tisdagen kom även uppgifter om att den svenske landslagsikonen Henrik Larsson, även han med ett förflutet i Barcelona, kan komma att ingå i Koemans blivande tränarstab. Detta skriver den nederländska tidningen Algemeen Dagblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.