Kif Örebros tränare Rickard Johansson om korsbandsskadorna. Foto: TT

Örebro-tränaren efter knässkadorna: ”Hittar ingen röd tråd”

Uppdaterad
Publicerad

Fem korsbandsskador på mindre än ett halvår i Örebro. 

Tränaren Rickard Johansson hittar ingen röd tråd – och vill ha hjälp av SvFF.

– Jag vill se kopplingen i övergången från junior till seniorfotboll, säger han till SVT Sport. 

I slutet av fjolårets säsong i damallsvenskan åkte tre spelare på en korsbandsskada i Örebro. Och innan årets säsong dragit igång har ytterligare två spelare ådragit sig knäskadan – senast i raden är målvakten Moa Öhman. 

– I Moas fall var det en målvaktsövning som hon säkert gjort tusen gånger om, säger tränaren Rickard Johansson till SVT Sport. 

Klubben har försökt leta efter en röd tråd – utan framgång.

– Vi har tittat på skadorna, som var i fjol, för att se om det fanns något samband med vår konstgräsplan. Men tre av fyra var ju på bortaplan och dessutom på hybridgräs.

”Fystränare på plats”

Nu har man lagt in resurser för att motverka knäskadorna i framtiden – ett projekt som hållit på i fem veckor. 

– Nu har vi fysresurser. Vi har en sjukgymnast som är med mer regelbundet och som kan fånga upp skador innan de sker. Sen har vi också en fystränare som är med alla pass och alla matcher, säger Johansson.

Men som Örebro-tränaren ser det finns det andra problemområden. 

– Det är svårt eftersom vi har åtta till tio nya spelare in i år och alla kommer från helt olika miljöer, säger Johansson.

– Sen blir det ofta ettårsavtal i många klubbar, vilket gör att truppen förändras varje år. Det påverkar den fysiska delen. Fysträningen är ju något man måste göra efter en lång period.

”Behöver förändra synen på flickfotboll”

Förutom de rikaste klubbarna i damallsvenskan är trupperna tunna i resterande lag. Och Rickard Johansson menar att man nu måste börja titta på träningen för flickor i tidigare åldrar. 

– Man behöver gå ner ännu djupare till tio-tolv års ålder, förändra träningen och synen på flickfotboll. Där kan man göra mer för att de ska vara fysiskt förberedda. 

Vad vill du ha för stöd från Svenska Fotbollförbundet?

– Jag skulle vilja se kopplingen, övergången från junior till seniorfotboll. Jag vill se bättre utbildade tränare i yngre åldrar. Ofta blir det att tränarnivån och kunskapen är bristande. Det är först när man kommer upp till F19 som man börjar ha den kompetensen, säger han och fortsätter: 

– På herrsidan har lagen ekonomi att göra medicinska kontroller. Det finns inte på damsidan. 

KLIPP: Tre frågor om korsbandsskador i damallsvenskan (24 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.