Foto: Bildbårn/TT

Elitfotboll Dam svarar om utbildningsersättningen

Uppdaterad
Publicerad

De damallsvenska klubbarna vill se samma utbildningsersättning som på herrsidan, när talanger säljs vidare.

Men än får de vänta några år, det tror Elitfotboll Dams generalsekreterare Tomas Hoszek.

– 2025 skulle jag kunna tro att det är på plats, säger han till SVT Sport.

SVT Sport har pratat med samtliga damallsvenska klubbar som berättar att de vill se en utbildningsersättning vid internationella övergångar, precis som för herrarna.

På så sätt gynnas klubbar som utvecklat en spelare. Nu berättar Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, för SVT Sport att det jobbas hårt, men att det finns ett problem.

– De stora lagen i Europa vill inte riktigt ha det här på plats, det kommer innebära massa kostnader för dem, nu kan de plocka som de vill utan något regelverk, säger han till SVT Sport.

Hur jobbar ni konkret?

– Vi jobbar via SVFF och rent praktiskt är det Håkan Sjöstrand som sitter med i ett utskott och driver frågan där. Det pågår samtal inom fotbollen för att få det på plats.

Kan införas först om tre år

Hoszek berättar att det finns svårigheter med att komma överens nationer emellan.

– När jag pratade med Fifa så sade de att om man hade kommit överens med de olika nationsförbunden under hösten, så hade det här kunnat gälla från 2024 och nu vet jag att de inte kommit överens än, så jag kan nog tänka mig att det blir 2025 som det här kommer att finnas på plats tidigast.

Så 2025 kan vi komma att se samma ersättning på damsidan?

– 2024, då skulle jag bli förvånad, 2025 skulle jag kunna tro att det är på plats, säger Hoszek.

KLIPP: Ekonomisk kris i damallsvenska klubbar (5 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittsjö är en av klubbarna i damallsvenskan som kämpar med ekonomin. Foto: Bildbyrån

Utbildningsersättning

När en spelare skriver på sitt första professionella kontrakt ska den aktuella klubben betala en utbildningsersättning till den eller de klubbar som har medverkat till spelarens utbildning. Ersättning utgår även vid framtida övergångar, om spelaren lämnar för en klubb i ett annat land, men då ersätts endast den senaste klubben. 

Regeln gäller fram till och med det kalenderår som spelaren fyller 23 år. Men ersättningen betalas till de klubbar som medverkat till spelarens utbildning under åldern tolv till 21 år.  

Sverige har liknande system för nationella övergångar som gäller även för damspelare, men det saknas utbildningsersättning för internationella övergångar på damsidan. 

Källa: TT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.