Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige till OS-final – Dahlkvist straffhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för OS-final i fotboll. Semifinalen mot Brasilien blev en jätterysare – som avgjordes efter straffar. Hjältarna: Hedvig Lindahl och Lisa Dahlkvist. ”Det största jag har varit med om”, säger Lindahl till SVT Sport.

Duon blev stora straffhjältar när Sverige stod för en bragdinsats och besegrade Brasilien med 4–3 efter straffar.

Lindahl räddade två – och Dahlkvist satte den sista och avgörande straffen.

Rio 2016

– Det känns lite overkligt faktiskt, men vi klarade av det vi trodde att vi kunde klara av, säger målvaktsveteranen till SVT Sport.

– Inför straffläggningen tänkte jag att Brasilien nog var rätt så stressade. De hade inte gjort mål på oss trots ett stort spelövertag. De ”bör” vinna mot lilla Sverige på hemmaplan med den publiken i ryggen. Det var bara för mig att försöka gå åt rätt håll och hoppas på någon dålig straff, och det blev ju ett par sådana, fortsätter Lindahl.

Heroisk försvarsinsats

Brasilianskorna var otröstliga efter straffläggningen och grät öppet inför 75 000 åskådare samtidigt som euforiska svenskor jublade.

Sverige stod för en helgjuten försvarsinsats under matchen och såg till att hålla hemmanationen mållöst under både ordinarie- och förlängningstid.

– Jag är oerhört stolt över laginsatsen i dag. Det är den som gör att vi är i final. Självklart var de farliga i perioder men vi var kompakta och försvarade fortet så det kändes stabilt, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Försvarslinjen spelade prickfritt med Linda Sembrant och Nilla Fischer centralt och försökte såra Brasilien med enstaka kontringar där Lotta Schelin var närmast med en nick strax utanför på en hörna i förlängningen.

– Försvarsmässigt gör vi allt vi ska och lite till, säger Caroline Seger till SVT Sport.

”Eufori och glädje”

Men Brasilien dominerade stort under ordinarie tid och hade 72 procent av bollinnehavet under första halvlek.

Under förlängningen var det två trötta lag som var märkta av värmen på Maracanastadion som utkämpade en kamp. Brasilien var det lag som försökte få till ett avgörande innan straffläggningen, medan Sverige tätade bakåt utan att orka hota ordentligt framåt.

Nu väntar vinnaren Tyskland i finalen på fredag.

– Det är mycket eufori och glädje i kroppen just nu. Vi har nog inte riktigt fattat att det är sant. Vi är alla trötta men känner väl inte riktigt av det just nu, säger Nilla Fischer.

Matchfakta

Brasilien–Sverige 3–4 efter straffar, 00 efter full tid och förlängning

Straffar, Brasilien: Marta mål, Christiane miss, Andressa Alves mål, Rafaelle mål, Andressa miss.

Sverige: Lotta Schelin mål, Kosovare Asllani miss, Caroline Seger mål, Nilla Fisher mål, Lisa Dahlkvist mål.

Varningar, Brasilien: Beatriz, Andressa Alves, Formiga. Sverige: Sofia Jakobsson, Lisa Dahlkvist.

Domare: Lucila Venegas, Mexiko.

Brasilien (4–3–3): Barbara – Tamiers, Monica, Rafaelle, Poliana – Marta, Formiga, Thaisa (Andressa 46) – Debinha (Christiane 91), Andressa Alves, Beatriz (Raquel 101).

Sverige (4–3–3): Hedvig Lindahl – Jessica Samuelsson (Emma Berglund 120), Nilla Fischer, Linda Sembrant, Elin Rubensson – Emilia Appelqvist (Olivia Schough 104), Lisa Dahlkvist, Caroline Seger – Kosovare Asllani, Stina Blackstenius (Sofia Jakobsson 61) , Lotta Schelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet