Island har minst sagt EM-feber. Foto: Bildbyrån

Osannolika TV-siffran – så många såg matchen på Island

Publicerad

Islänningarna är inte många – men kapabla till stordåd. Det fick vi bekräftat ännu en gång i går, när man besegrade England med 2-1 i åttondelsfinalen. Men även utanför planen chockar ”vikingarna”, 75 procent såg matchen – jämförbart med över sju miljoner svenska TV-tittare.

Islands EM-turnering har fångat mångas intresse, inte minst svenskarnas. 2,2 miljoner såg Islands åttondelsmatch mot England på SVT. 2,3 miljoner såg Sveriges öppningsmatch mot Irland.

Men procentuellt är Sverige inte i närhet av islänningarnas intresse för mästerskapet. Otroliga 75,1 procent av Islands befolkning såg gårdagens match, enligt Valgeir Vilhjalmsson på RUV, Islands statliga tv-bolag.

Skulle Sverige ha uppnått den siffran i, låt säga den sista gruppspelsmatchen mot Belgien, så hade det inneburit att 7 423 098 personer hade sett Sverige åka ur EM (befolkningsstatistik från SCB, Sverige befolkning från 30 april 2016, 9 884 285).

Det ska också nämnas att en betydande del av Islands befolkning är på plats nere i Frankrike, det har pratats om 30 000 supportar, och många såg matchen på storbildskärmar på torg och i andra folksamlingar. 99,3 procent av islänningarna som tittade på TV klockan 19.00 lokal tid såg på matchen, endast 0,7 procent missade landsmännens stormatch. Men de får en ny chans, när Island möter Frankrike i kvartsfinal på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer