Foto: Bildbyrån/TT

Östberg: ”Otrolig potential – utmaningen blir att få med förbundet”

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage är klar för en av världens största fotbollsnationer.

En perfekt kombination och en stor utmaning, menar SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg.

– Det finns en otrolig potential i spelarna. Den stora utmaningen blir att inte bara få ihop laget, utan hela förbundet och organisationen, säger hon.

Pia Sundhage blir Brasiliens första utländska förbundskapten.

– Hur häftigt som helst att hon får den här möjligheten, säger Östberg och fortsätter:

– Jag tror att hon har ett stort arbete framför sig och kommer få jobba väldigt mycket i motvind, framför allt i hur man satsar på damfotbollen. Men det finns en jättepotential i spelarna.

En ”perfect match”

Östberg menar att det är en ”perfect match” på planen, på så vis att Brasilien har kvalitéer som Sundhage behöver för den fotboll hon vill spela och Sundhage har kvalitéer som Brasilien behöver för att utvecklas och ta nästa steg.

– Pia är en väldigt offensiv coach som vill ha mycket mod i spelet, hon pratar mycket om det amerikanska spelsättet och det kommer hon att hitta här. Det finns naturligt i Brasilien och sen kommer hon kunna komplettera det med den svenska taktiken i försvarsspelet, säger SVT Sports expert.

”Kunskap och erfarenhet väger tyngst”

Under VM gick de europeiska lagen som tåget och alltfler pratar om Europa är på väg att dominera på damsidan. Men att det skulle vara ett betydande skäl till att Sundhage får tjänsten tror inte Frida Östberg.

– Hennes kunskap och erfarenhet väger tyngst, hon har ju varit spelare på hög nivå och varit i USA och vunnit titlar. Sen tog hon ju Sverige till ett OS-silver vilket såklart också väger tungt. Och Sverige har ett väldigt bra rykte om sig för vår organisation och taktiska kunskap. Och det ser man i Brasilien också, stundtals spelar de rätt rolig fotboll men faller på de taktiska bitarna, säger hon och tror Brasilien moderniserats i sitt sätt att se på kvinnliga tränare:

–  Jag tror man vågar tittar på kvinnliga tränare och sen är det kanske något spelare efterfrågar kan jag tänka mig.

Tror du bilden av henne i Brasilien kan vara en defensiv coach i och med OS-silvret i Brasilien där Sverige spelade väldigt försvarsinriktat?

– Det tror jag inte, jag tror man är väl medveten om att spelarmaterialet som fanns i Sverige då, säger Östberg som menar att man inte ska förväxla Sverige då med vad som lär vänta i Brasilien:

– Hon kommer kunna börja spela en helt annan fotboll för att den tekniska fotbollen finns. Tittar man i dag måste man ha kvickheten och explosiviteten, och det finns det i de här spelarna i dag. Det är ju många faktorer som hon kommer behöva jobba med. Inte bara med förbundet och ligan, utan också hur de ska bygga från grunden och skapar mer skolade spelare som blir mer medvetna och professionella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.