Östberg: ”Skönt att slippa Danmark”

Publicerad

Sveriges damlandslag i fotboll undvek en svår lottning i EM-kvalet.
Risken fanns att återigen få Danmark i ett kval, men det slapp Peter Gerhardssons manskap.
– Bra lottning med tanke på att Sverige kunde ha fått Danmark, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Sverige gick en hård dust med Danmark i VM-kvalet. I EM-kvalet, som lottades i dag, blir det i stället Island som ska utmana svenskorna om topplatsen i gruppen.

Danmark fanns precis som Island i lottningspott 2, tillsammans med flera landslag som är på väg uppåt. Därför är SVT Sports expert Frida Östberg glad att lotten föll just på Island.

– Framför allt skönt att slippa ett revanshsuget Danmark. Och Sverige ska vinna den här gruppen, säger hon.

Hur bra är Island?

– Island är ett jättebra lag. De har alltid varit bra. Ett kämpalag som är ett stark kollektiv, spelar otroligt fysiskt och du får ingenting gratis. Det smäller och du får ingenting utan en fajt. Och det passar Sverige väldigt bra. Sverige kan spela på det sättet. Danmark är ju mer bollskickliga.

Den spelare som symboliserar isländska laget är Wolfsburgs mittfältare Sara Björk Gunnarsdottir, med ett förflutet i Rosengård.

– Hon är Islands bästa spelare och signifikant för hur de spelar.

Två andra fördelar, enligt Östberg, är att Sverige möter Island sent i kvalet och att gruppen består av fem lag i stället för sex. Det innebär att Sverige får in en träningsmatch mot ett bra motstånd.

– All respekt för de andra lagen i gruppen, som är bättre än tidigare, men för ett landslag som träffas sällan är det bra att få chans att spela ihop sig mot etablerat motstånd i en träningsmatch.

Sveriges EM-kval

Visa

2019

3/9 Lettland-Sverige

4/10 Ungern-Sverige

8/10 Sverige-Slovakien

2020

14/4 Sverige-Ungern

4/6 Slovakien-Sverige

9/6 Island-Sverige

17/9 Sverige-Lettland

22/9 Sverige-Island

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer