Jakobsson jubilar och målskytt borta mot Österrike

Sofia Jakobsson, som gjorde sin hundrade landskamp, blev både jubilar och målskytt när Sverige besegrade Österrike. En betydligt bättre andra halvlek med lyckade byten bäddade för den svenska segern.

– Det var en rolig match och den kommer jag minnas för alltid, säger Jakobsson till SVT Sport.

Sverige hade mycket svårt att etablera sitt passningsspel i första halvlek och det blev många chansbollar. Förbundskapten Peter Gerhardsson, som ska presentera VM-truppen den 16 maj, gjorde därför ett dubbelbyte i halvtid. Ut gick veteranen Caroline Seger som ersattes av Nathalie Björn och Kosovare Asllani ersattes av Lina Hurtig. Kvar på plan fanns en tredje veteran, Nilla Fischer, som i den 58:e minuten hittade jubilaren Sofia Jakobsson med en långboll.

Jakobsson fick med sig bollen med en elegant nedtagning men avslutet var mera turligt. Österrikes Verena Aschauer fick tag på bollen men rensningen gick direkt på Jakobssons fot och in i mål.

Damlandslaget i fotboll

– Först och främst fantastiskt skönt att vinna matchen och fantastiskt kul att få göra mål i sin hundrade landskamp. Det var en rolig match och den kommer jag minnas för alltid, säger Jakobsson till SVT Sport efter matchen.

Starkt inhopp av Janogy

En bit in i andra halvlek kom Gerhardssons andra dubbelbyte, något som verkligen fick fart på det svensk anfallet. Madelen Janogy, som gick in i stället för Olivia Schough, stod för flera fina prestationer och i 73:e minuten hade anfallaren ett klockrent skott i stolpen.

– Jag tycker jag gör ett bra inhopp, kommer in med mycket energi. Jag har lite lägen som jag inte sätter men jag skapar dem och jag får ta med det, säger Janogy till SVT Sport efter matchen.

Sverige spelade betydligt bättre i den andra halvleken och i 87:e minuten kom det avgörande målet då en annan inhoppare sköt in slutreultatet. Nathalie Björn snabbade upp en dålig rensning strax utanför straffområdet och placerade enkelt in sitt andra landslagsmål i karriären. Svensk seger med 2-0.

– De här spelarna vill spela och de vill till VM och många har visat det på träningar men det är inte alltid man får visa det i matcher. Det är härligt och ökar på konkurrensen naturligtvis och det tycker jag bara är roligt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson angående de starka inhoppen av de unga spelarna.