Skrällen: Östersund sänkte Galatasaray

Östersunds debut i Europa League-sammanhang är avklarad. Och vilken debut sedan. Efter två kyliga mål vann hemmalaget den historiska matchen mot turkiska storklubben Galatasaray.

Östersunds framgångssaga är en klass för sig. På sex år har klubben avancerat från division 2 till allsvenskan och tagit sin första titel som cupmästare. Nu var det dags för nästa steg: debut i europeisk cupfotboll mot en turkisk storklubb.

Chocköppning av ÖFK

Med 20 turkiska ligatitlar, 17 cuptitlar och en seger i Uefacupen vore det lätt för Galatasaray att underskatta ett taggat Östersund.

Och det var just ÖFK som öppnade starkast. Redan i den andra minuten fick det adrenalinstinna hemmalaget frispark efter en snabb forcering vid straffområdet.

Saman Ghoddos tog den men missade.

Efter att ha motat bort ett antal hörnor fick Galatasaray, som saknade mittfältsstjärnan Wesley Sneijder, bättre ordning på spelet.

Misstänkt hands

Men det var ändå ÖFK som var det bättre laget i första halvlek.

I slutminuterna uppstod en situation där hemmapubliken skrek på straff efter att en turkisk försvarare såg att ha fått bollen på armen – men domaren friade.

Efter 45 minuter var det dock 0-0 på Jämtkraft Arena.

Ghoddos farliga läge

Efter en trevande start fick hemmalaget till offensiven. I den 67:e minuten fick Saman Ghoddos en passning i straffområdet, tog emot bollen och lyckades vika in bollen bakom målvakt Musleras vänstra stolpe.

1-0 Östersund till hemmapublikens vilda glädjevrål och jubel.

Snacka om väckarklocka för bortalaget. Galatasaray tryckte på – i den 74:e minuten var det sluggerfotboll och nära 1-1 flera gånger om. Men täckande försvarare stod i vägen.

Hopcutts drömmål

I slutminuterna kom nästa mål signerat Jamie Hopcutt. Efter en snygg soloräd över halva plan dribblade han bort det turkiska försvaret och kunde snyggt placera in Östersunds segermål.

Matchen slutade 2-0.

– Resultatmässigt är det halvtid så vi firar inte än, utan det är insatsen vi är väldigt, väldigt nöjda med, säger Östersunds tränare Graham Potter

På förhand visste Galatasarays tränare Igor Tudor inte vilka Östersund var. Nu vet han.

Fotnot: Returen spelas i Istanbul den 20 juli.