Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Östersund säkrade superettan-platsen mot Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Östersund med kniven mot strupen – kan pusta ut.

Laget vann kvalrysaren mot Falkenberg och spelar i superettan även 2023.

– Fantastiskt, det är en sådan lättnad och glädje, jag försöker ta in det, säger en av hjältarna Simon Kroon, till SVT Sport.

Under söndagen avgjordes kvalmatchen mellan ÖFK och Falkenberg. Första kvalmatchen i Falkenberg slutade 1-1 och jämtlänningarna hade ett bra läge inför eftermiddagens retur.

Men det var nervöst. För målnollan spräcktes nämligen i matchminut 57 när hemmalaget fick en straff sedan Ludvig Fritzson dragits ner i straffområdet. Fram klev givetvis Simon Kroon och sköt in 1-0.

Östersunds FK

Med ungefär 20 minuter kvar kom 2-0 signerat Ludvig Fritzson som nickade in slutresultatet inför 4 257 åskådare på Jämtkraft arena.

3-1 totalt efter två matcher gör att konkurshotade Östersund kommer att spela i superettan 2023. Falkenberg får bygga vidare och komma igen i division 1 i ytterligare en säsong.

Norrlandsderbyn väntar

– Vi ska vara så jävla stolta, den här avslutningen vi haft, så starkt. Så jävla gott att vinna, säger Simon Kroon till SVT Sport.

I och med att ÖFK löste superettanplatsen väntar Norrlandsderbyn den kommande säsongen. Detta efter att Sundsvall degraderats.

Örgryte klart för superettan

I det andra superettan-kvalet mellan Örgryte och Sandviken lyckades Örgryte knipa platsen i Sveriges näst högsta liga. Men det blev ett galet drama. Öis höll nämligen på att åka ur efter en kollaps i andra halvlek, men räddades av ett sent mål av Alexander Ahl-Holmström. Totalt 4-3 och Göteborgslaget är klart för superettan.

Falkenbergs tränare Christoffer Andersson besviken efter matchen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kval till Superettan

Östersunds FK

2 - 0

Falkenbergs FF

Jämtkraft Arena, Östersund
Publik: 4257
Domare: Victor Wolf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds FK

Mer i ämnet