Markus Johannesson, expert SVT Sport. Foto: Bildbyrån

”Drömresan byggd på pengar som inte fanns”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det Graham Potter gjorde med Östersund liknar inget jag tidigare sett.

Men frågan om Östersunds resa var bra eller dålig blir ändå en hypotetisk diskussion eftersom framgången byggdes för pengar som delvis inte fanns.

Det skriver SVT Sports expert Markus Johannesson efter ÖFK:s degradering till Superettan.

Markus Johannesson

Fotbollsexpert

En sexårig allsvensk sejour har tagit slut och det kommer sannolikt dröja innan Östersunds FK spelar i högsta serien igen.

Åsikterna kring klubbens uppgång och fall är många. Jag återkommer själv till frågan: – Hur ska jag förhålla mig till vad Östersund uppnått sportsligt?

Potters lag liknar inget annat

Tittar jag på det lag och de prestationer som tog Östersund till guld i Svenska cupen och slutspel i Europa League. Tittar jag på hur de charmade fotbollspubliken med attraktiv fotboll. Då är jag imponerad.

Det tränaren Graham Potter gjorde med ett gäng talangfulla, oerfarna och till viss del ratade spelare är inget jag sett tidigare. Många lag har tidigare försökt, med betydligt större budget, och misslyckats.

Det kräver stor skicklighet att få en grupp att fungera så bra, både på och utanför plan. Att som spelare vara en del av ett lag som spelar en fotboll Östersund gjorde säsongen 2017 sker någon enstaka gång under en karriär och den prestationen handlar inte om bluffakturor och sponsorpengar. Pengar underlättar och ökar sannolikheten för sportslig framgång men är absolut inte en garanti. Titta på Manchester United och Ole Gunnar Solskjaer.

KLIPP: Östersunds uppgång och fall

Ekonomisk dopning avgörande

Men för mig blir det ändå en hypotetisk diskussion om resan var bra eller dålig. Självförtroende, spelare och framgång i klubben köptes delvis för pengar som inte fanns. En form av ekonomisk doping i ett uppbyggnadsskede som vi inte har en aning om hur det påverkade slutliga resultatet. Det kan vi aldrig få veta.

Jag vet av egen erfarenhet att verkligheten kommer ikapp en klubb som dragits med svag ekonomi under lång tid. Tränare och spelare kan under begränsad tid hålla sig undan från alla negativa rubriker och allt energiläckage. Kanske till och med knyta näven och sluta sig samman som grupp. Förr eller senare leder det till en trött och sliten organisation och en urvattnad spelartrupp med för låg kvalitet. I det här fallet delvis som en följd av det transferförbud ÖFK haft i två år.

Kan skapas ny framgångsvåg

Får jag önska så hoppas jag att Östersundsresan lett till positiva minnen för alla ideellt arbetande hjältar runt klubben och de som supportrar som finns runt Östersund. Att de orkar fortsätta jobba och stötta när det fortsatt kommer vara mörka rubriker. Det är de värda efter krisåren.

Mest av allt hoppas jag att arvet efter de sportsligt framgångsrika åren gett barn och ungdomar en känsla av att allt är möjligt och inte överskuggas av vad som hänt på sidan. Att de fortsätter drömma om en egen elitkarriär och att kanske en gång få möta Arsenal på Emirates.

Det kan på sikt skapa en ny framgångsvåg fast den här gången på ett rent, sunt och balanserat vis då Östersunds FK förhoppningsvis lärt av historien. Undviker Östersunds FK en konkurs så finns det en morgondag med oförstörda spelare, ledare och nya matcher att spela.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.