Lennart Ivarsson, vd i Östersunds FK, är oroad över likviditeten. Foto: Bildbyrån

Östersunds vd: ”Vi har klarat värre situationer”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har haft en tuff ekonomisk situation länge och den 3 juni riskerar bolaget att upplösas. Idag var klubben med då Svensk Elitfotboll tog upp riktningen för att börja allsvenskan i juni.

– Vi har ett kärvt läge nu, säger ÖFK:s vd Lennart Ivarsson till SVT Sport.

Östersunds egna kapital (skillnad mellan tillgångar och skulder) ligger på cirka 20 miljoner minus och det måste vara återställt innan den 3 juni för att klubben inte ska tvingas i likvidation. Det påverkas ändå inte särskilt mycket av att allsvenskan skjuts upp, utan då är det främst likviditeten (kortsiktig betalningsförmåga) som lider.

– Likviditeten blir väldigt lidande just nu då vi inte säljer några biljetter. Där sitter i princip hela idrottsrörelsen i samma båt då det inte blir några matcher och inga biljettintäkter. Det är det absolut kärvaste, säger Ivarsson och fortsätter:

ÖFK i ekonomisk kris

– Frågan om det egna kapitalet går att lösa ändå.

Men det egna kapitalet påverkas ju ändå av en brist på intäkter?

– Självklart, men vi är inte allenarådande på intäkterna där. Likviditeten är däremot helt beroende av om vi spelar matcher eller inte.

Hur påverkar det här er, som hade en tuff situation från förr?

– Vi börjar kanske från en ganska lång nivå och vi lider alla just nu. Vi är fortfarande hoppfulla att vi ska klara av det egna kapitalet. Jag är mycket mer bekymrad vad gäller likvideten.

Vilka åtgärder tar ni till?

– Just nu gäller det att nyttja alla möjligheter som finns och då även de som staten har skapat den sista veckan. Vi får göra som alla andra, låna tillbaka pengar av staten. Det är sådana spörsmål man ställs inför. Vi tittar självklart på att permittera. Det är ett antal sådana frågor vi tittar på.

Vilka kan bli aktuella att permittera?

– Som det ser ut idag gäller det all fast personal.

Alltså inte spelare?

– Så ser det inte ut idag nej.

Tror du att ni kommer att kunna spela allsvenskan 2020?

– Det är klart att jag räknar med det. Det är ingen tvekan om det. Vi har ett kärvt läge nu, men vi är inte på dödens rand i det perspektivet. Vi ska klara det här också, vi har klarat värre situationer.

KLIPP: Kolla in tipsen som gör att du klarar tristessen (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet