Ovanligt många straffar hittills i VM

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Salahs straffreducering till 1-3 mellan Ryssland och Egypten i kväll innebar att det nu har blåsts tio straffar hittills i VM.

– Det är en signifikant skillnad jämfört med senast, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

Det har varit väldigt många straffar under inledningen av VM i Ryssland. I matchen mellan värdnationen Ryssland och Egypten dömdes mästerskapets tionde straff, och detta bara på sjutton matcher. Under VM i Brasilien dröjde 28 matcher innan det hade dömts lika många straffar.

– Det är en signifikant skillnad jämfört med senast, säger Jonas Eriksson i VM-studion.

– Skulle det här tempot fortsätta skulle vi sluta med över 40 straffar på de 64 matcherna.

Ändrat rörelsemönster bakom straffar

En av anledningarna till att det blåsts fler straffar är VAR. Hittillls har fyra straffar dömts med hjälp av videodomarna, däribland Sveriges straff mot Sydkorea. Men det finns även en annan anledning till att det dömts fler straffar än tidigare, enligt Jonas Eriksson.

Nämligen att domarens placering utanför straffområdet har justerats.

– En annan anledning till det som har skett de senaste sex-sju åren inom Fifa är att de har tittat på hur domarna rör sig på planen och har identifierat var domarna har missat flest straffsparkar tidigare. Så de har börjat röra sig betydligt mer till höger än tidigare, där man tidigare som domare har missat mest.

Se hela sekvensen i spelaren ovan.

Så snabbt har tio straffar nåtts i tidigare VM

2014: 28 matcher

2010: 38 matcher

2006: 42 matcher

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.