Svenskt jubel. Foto: Bildbyrån

Överens om ett hemligt fyraårsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det tog ett år. Och krävde hot om bojkott av Fotbollsgalan.

Men i dag kom Svenska fotbollförbundet och damlandslaget överens om ett nytt fyraårsavtal. Ett hemligt sådant.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollsförbundet, är nöjd över att ha kommit överens med spelarföreningen.

– Ibland tar saker och ting tid. Vi hade ett möte så sent som förra vecka med spelarföreningen, då enades vi om att ”nu ska vi ta det i mål” under den här veckan. Och nu har vi gjort det – i dag. Det känns väldigt bra, säger han till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Har de senaste dagarna av uppmärksamhet i media, bojkott av Fotbollsgalan påverkat det faktum att beslutet togs i dag?

– Vi var överens redan förra vecka om att vi skulle ta de sista bitarna och sätta på plats denna vecka, helt enkelt. Och det har vi gjort, säger Sjöstrand.

”Stannar hos oss”

Ingen av parterna vill gå in på vad avtalet innebär.

– När det gäller innehållet så har vi en överenskommelse att det stannar hos oss som ingått i avtalet. Och den tänker vi respektera, säger Sjöstrand.

Men människor kommer undra – innebär det här avtalet en mer jämställd svensk fotboll?

– Vi har jämställda och rättvisa avtal, säger han.

”Jag är stolt”

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl:

–Jag är stolt att vi är överens med förbundet om ett avtal som ger svenska landslagsspelare möjlighet att fortsätta konkurrera om medaljer. Det här skickar dessutom positiva signaler till unga spelare. Det är värt det hårda jobb vi lägger ner. Nu tar vi ett stort steg framåt, säger hon till förbundets hemsida.

Överenskommelsen innebär att damlandslaget drar tillbaka hotet om bojkott och kommer till Fotbollsgalan på måndag.

– Jag känner en otrolig lättnad över att avtalet är klart. Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas, säger Caroline Seger till förbundets hemsida.

Avtalen mellan olika fotbollsförbund och deras damlandslag har hamnat i fokus det senaste året.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna men man lyckades inte komma överens till landskampen mot Nederländerna den 15 september, och matchen ställdes in. Även VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september var hotad, men ett preliminärt avtal slöts över matchen.

Den följande VM-kvalmatchen mot Sverige ställdes dock in eftersom spelarna vägrade en ny preliminär uppgörelse. Även om den efterföljande matchen mot Kroatien kunde spelas på grund av en ny tillfällig lösning, är parterna långt ifrån att komma överens.

De norska A-landslagen får från och med nästa år lika stor ersättning när de är på landslagsuppdrag efter att just herrarna avstått från en del av potten.

De svenska landslagsspelarna har under hela 2017 förhandlat med Svenska fotbollförbundet (SvFF) om att få till ett avtal om ersättningar.

Enligt Caroline Seger, som tillsammans med Nilla Fischer, Lotta Schelin, Hedvig Lindahl och Spelarföreningen skött förhandlingarna med SvFF, har parterna varit långt ifrån att nå en överenskommelse.

12 november bekräftade Caroline Seger att damlandslaget planerade att bojkotta fotbollsgalan den 20 november om det inte fanns ett nytt avtal före det. Men hon tillade att det är upp till varje landslagsspelare att välja att gå på galan eller inte.

Förbundet har uppgett att det i lördags fick de senaste kraven från Spelarföreningen, men att förbundet inte hann reagera på kraven innan nyheten om bojkotten kom.

På onsdagen kom beskedet att förbundet och damlandslaget är överens om ett nytt fyraårsavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet