Vissa uppskattningar gör gällande att 50000 människor mötte bronshjältarna i Rålambshovsparken. Foto: TT

Överraskningen: Bulgarien fick också brons vid VM 1994

Uppdaterad
Publicerad

26 år senare kommer överraskningen: Sveriges hyllade VM-hjältar i USA fick dela bronset med Bulgarien.

– Trean och fyran fick bronsmedaljer, säger Fifas Hans Hultman till Aftonbladet.

Det är en uppgift som de svenska bronshjältarna har svårt att ta in.

Sverige vann bronsmatchen mot Bulgarien med 4-0 i VM 1994 i USA, något som den här coronavåren uppmärksammats i SVT som för första gången sedan mästerskapet sänt matcherna i sin helhet igen.

Det blev den magiska sommaren 1994 en parad till Rålambshovsparken som var fyllt av tiotusentals människor som välkomnade laget och GES som åter fick sjunga ”När vi gräver guld i USA”. Orup hade dragit på sig Thomas Ravellis landslagströja när det var dags. Det är några av de mest klassiska bilderna i svensk idrott och nutidshistoria.

Ungefär samtidigt ägde liknade scener rum i Sofia för att fira Bulgariens brons.

– Har du blivit knäpp, eller? undrar Thomas Ravelli när Aftonbladet berättar om uppgifterna.

I SVT:s sändning från bronsmatchen uppmärksammade kommentatorn Arne Hegerfors att Bulgariens spelare fick bronsmedaljer under ceremonin. Men för svenska spelarna som var där verkar alla ha missat det.

”De är bronshjältar här i Bulgarien”

Aftonbladet stämmer av uppgifterna med en bulgarisk journalist.

– Ja, Bulgarien fick också brons vid VM 1994. Laget hyllades rejält när de kom hem till Sofia. De är bronshjältar här i Bulgarien och poserade stolt med medaljerna, säger Angel Videnov på tidningen Trud.

Det bekräftas av Hans Hultman, chef på Fifas mediaavdelning, som var presschef för svenska landslaget 1994.

– När vi på Fifa fick frågan från er på Aftonbladet så kollade vi upp det här i detalj och läste tävlingsreglerna för tidigare VM-turneringar. 1986, 1990 och 1994 fick trean och fyran bronsmedaljer. I VM-turneringarna som var innan dess fick ettan guld, tvåan ett slags stora silver, trean lilla silver och laget på fjärde plats brons. Från 1998 får bara de tre första lagen medaljer, säger Hultman till Aftonbladet.

”Nu när du säger det så...”

I slutplaceringen var dock Sverige trea och Bulgarien fyra, trots de dubbla bronsen, uppger Fifa i ett mejl för Aftonbladet.

När Kennet Andersson påminns om bilderna från tv-sändningen där det bulgariska laget tog emot sina medaljer börjar minnesmaskineriet att verka.

– Nu när du säger det så ringer det någon klocka att det tog en stund innan vi fick gå upp. Men jag hade ingen koll på vad de fick ta emot. Vi var ju glada för att vi hade vunnit matchen … och bronset. Men där ser man, det finns alltså fortfarande nya saker som dyker upp från det där VM:et. Det är fascinerande.

KLIPP: Ravelli om straffräddningen: ”Upprättelsen förändrade hela mitt liv” (2 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.