Hanna Glas besviken efter semifinalförlusten. Foto: Bildbyrån

”Sverige tog inte gyllene läget”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Med hjärta, tro och tydlig matchplan, mot varje ny motståndare, tog sig Sverige till VM-semifinal här i Lyon. Regerande europamästaren Nederländerna kändes länge som en högst överkomlig uppgift, men blev ändå det lag som satte stopp för detta blågula landslags slutmål, drömmen om final. Men nu gäller det att snabbt torka tårarna, övervinna besvikelsen, och ladda om. För det står en bronspeng på spel.

Jane Björck

Reporter

Under alla år som jag följt olika upplagor av svenska fotbollslandslag på deras mästerskapsresor så är det några grundbultar som lyst klarast hos dem som gjort skillnad, och nått så här långt. Harmoni, mod, hjärta och grovjobb för varandra. Andra nationer må ha flera individuellt skickligare spelare.

Men Sverige kontrar ju inte sällan med LAGET. Ett lag som just detta. Efter varje match har vi mött svenska spelare som utstrålar genuin lycka för att ha tagit ytterligare ett steg mot medaljmatcherna, men samtidigt är långt ifrån mätta. Vi har förstått att mantrat i truppen ständigt upprepas. Här och nu. Inte sen. Det är nästa sekvens i den här matchen, inte i nästa, som räknas. Och att ta hjälp av varann. Både på och utanför planen.

Lämnar inget åt slumpen

Starka framgångsfaktorer för just den här VM-gruppen har också varit tydligheten, detaljerna och noggrannheten. Tydligheten i matchplan. Detaljerade analyser av egna lagets prestationer. Och av motståndarnas. Och noggrannheten. Ur alla aspekter. Fysiskt och mentalt. Att inte lämna något åt slumpen. Och att ta varje utmaning eller motgång som erfarenheter att ha nytta av. Långt ifrån alla matcher på vägen mot VM har varit gjutna. En del har skapat fler frågetecken än utropstecken. Åtminstone för oss utomstående. Men nu har vi fått flera svar på att det finns täckning för ”bäst när det gäller”. 

VM-kvalet, och nu även mästerskapet, har inte minst kantats av extrema väderomslag, skyfall och regnavbrott och rekordhetta med beordrade vätskepauser. Allt hade de in i semifinalen visat att de behärskar. Startelvan OCH slutelvan. Och alla de andra som lagt sina bitar i framgångspusslet. Lojalitet är en stor bit där.

Sverige tog inte gyllene läget

När Peter Gerhardsson på presskonferensen inför gruppfinalen i Le Havre mot USA (där han sen skulle förvåna oss stort med sin sparplan, att vila en handfull nyckelspelare, och låta flera mer oprövade få speltid) med ett lurigt leende sa att han bara hade en förhoppning. ”Att vi vinner sista matchen.. tänk på den ni..” så frågade amerikanska kollegor mig med uppenbar förvåning om han verkligen sagt det han just sagt. Om han verkligen menade att sista matchen är lika med VM-final? Yes, sa jag, för det var ju så han sa. Och ja, han sa faktiskt sista matchen som lika med final! Jag lät själv den då lite omtumlande cliffhangern sakta sjunka in.

Men jag har alltsedan Sveriges prestation mot världsfemman Kanada i åttondelens andra halvlek vågat ta till mig det på riktigt.. Hjärta, tro och tydlig matchplan kan räcka långt.. Nu vet vi. I Frankrike VM-sommaren 2019 räckte det till och med efter 24 års längtan, att besegra den ”omöjliga” svenska mästerskapsmotståndaren Tyskland igen. 

Men det räckte inte hela vägen. Den här kvällens matchplan höll inte helt. Sverige tog inte detta gyllene läge. Den där sista matchen blir inte final. Men det blir en bronsmatch, mot världstrean England. Ett VM-brons är fortfarande inom räckhåll.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.