Mesut Özil talar ut Foto: Bildbyrån

Özil talar ut om omtalade bilden: ”Det handlade inte om politik”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit den kanske mest hatade bilden under hela sommaren.

Den där Mesut Özil och Ilkay Gündogan poserar med Turkiets president Erdogan.

Nu berättar Özil om varför han tog bilden.

– Tanken att ha respekt för politiska ledare är jag säker på att både Theresa May och drottning Elisabeth delar, skriver Mesut Özil på Twitter.

Det var den absolut mest omtalade händelsen kring det tyska fotbollslandslaget inför, under och till och med efter VM. Den omtalade bilden där Mesut Özil och Ilkay Gündogan glatt poserar med den kontroversiella turkiska presidenten Recep Erdogan.

För bilden fick de båda ta emot en mindre hatstorm och i det tyska genrepet mot Saudiarabien buades Gündogan ut av de tyska fansen, Özil satt på bänken den matchen.

Bilden följde Tyskland i mästerskapet men Özil ville inte kommentera det – förrän nu.

I ett långt brev på Twitter redogör han för sina känslor och om varför han ställde upp på bilden.

Handlar om respekt

”Jag är medveten om att bilden på oss orsakade stor uppmärksamhet i tysk media, några kanske kommer att anklaga mig för att ljuga och vara falsk, men bilden vi tog hade inga politiska intentioner”, skriver Mesut Özil på Twitter.

För honom handlar det snarare om respekt.

”För mig handlar bilden om att respektera den högsta ledaren i min familjs land. Mitt jobb är att spela fotboll och vi pratade om samma ämne som vi alltid gör – fotboll – eftersom han också spelade i sin ungdom, fortsätter Özil.

Jämför med drottningen

Özil liknar sedan mötet med när politiska ledare träffar Erdogan.

”Tanken att ha respekt för politiska ledare är jag säker på att både Theresa May (Storbritanniens premiärminister) och drottningen (Elizabeth) delar när de gästas av Erdogan i London”.

För Özil handlar det också om sina släktingar i Turkiet, och om att respektera sitt ursprung.

”Att inte träffa presidenten hade varit respektlöst mot mina släktingar. Under min barndom lärde min mamma mig att aldrig glömma mitt ursprung. Jag har två hjärtan – ett i Tyskland, där jag växte upp – och ett i Turkiet, där mina släktingar har sina rötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.