Papa Bouba Diop, här mot Henrik Larsson i VM 2002, har avlidit. Foto: Damien Meyer/AFP/TT

Papa Bouba Diop död – 42 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Papa Bouba Diop har avlidit.

Den tidigare Fulham och Lens-spelaren blev endast 42 år.

”Så fruktansvärt sorgligt”, skriver den engelske legendaren Gary Lineker på Twitter.

Papa Bouba Diop gjorde matchens enda mål när Senegal chockade de regerande VM- och EM-guldmedaljören Frankrike i öppningsmatchen av VM 2002, och var med i det lag som vann mot Sverige i åttondelsfinalen i samma mästerskap.

Nu har han gått bort, blott 42 år gammal. Enligt uppgifter i flera utländska medier har han en längre tid kämpat mot Charcot-Marie-Tooths sjukdom, en sjukdom som enligt socialstyrelsen kännetecknas av ”successiv muskelförtvining och känselbortfall i framför allt fötter, underben, händer och armar”.

ARKIV: Diops mål mot Frankrike i VM 2002:

”En VM-legendar”

Diop, som bland annat vann FA-cupen med Portsmouth 2008, sörjs nu av fotbollsvärlden.

”Fifa sörjer bortgången av den senegalesiske legendaren Papa Boupa Diop. En gång en VM-legendar, alltid en VM-legendar”, skriver Fifa genom ssitt VM-konto på Twitter.

”Vila i frid”

Den engelske legendaren Gary Lineker är en annan som visat sitt deltagande.

”Så fruktansvärt sorgligt. Han togs ifrån oss så ung. Vila i frid, Papa Bouba Dio”, skriver han på Twitter.

I Senegal får nyheten stort genomslag.

”Ditt namn kommer för alltid vara inskrivet i fotbollens Hall of Fame, vid sidan av stora legender. Må Gud välkomna dig i hans paradis”, skriver Barthélémy Dias, som är borgmästare i Diops hemstad Mermoz Sacré-Cœur, på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.