Foto: BILDBYRÅN

Papagiannopoulos: ”Swansea passar Potter perfekt”

Uppdaterad
Publicerad

Graham Potter har lämnat Östersund för Swansea. Sotirios Papagiannopoulos, som nyligen flyttade från ÖFK till FC Köpenhamn, resonerar kring tränarens val.

– Det blir perfekt för honom att börja om på nytt i en klubb som Swansea, säger ”Sotte” till SVT Sport.

När Graham Potter skördade rödsvarta framgångar hette en av hans stöttepelare Sotirios Papagiannopoulos. Nu har både tränaren och mittbacken lämnat Östersund.

”Sotte” är klar för FC Köpenhamn och i går meddelade Swansea att man värvar Potter. Papagiannopoulos hymlar inte med att det är ett tapp för ÖFK.

– Det är klart att det är en stor förlust för klubben. Graham har ju betytt så otroligt mycket för spelarna och det vi har gjort tillsammans är något speciellt, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Graham var ryggraden. Han har fått ihop ett gäng spelare som ingen annan trodde på och skapat ett mycket bra fotbollslag, en mycket bra klubb. Det är bara att titta på vad han har gjort för staden och för Jämtland, där han arbetat i fem, sex år och tagit ÖFK från division 2 till Allsvenskan, cupguld och Europa League.

”Tränaren ska passa ÖFK”

Mittbacken, som är VM-reserv för Sverige, medger att valet av tränare som axlar Potters mantel blir viktigt.

– Att plocka in rätt tränare nu är det absolut viktigaste. Han ska passa Östersund. Jag tror att (ordförande Daniel) Kindberg och ÖFK som klubb vetat att det här kommer att hända någon gång, och då gäller det att vara förberedd.

Får man svårare att behålla nyckelspelarna nu?

– Graham har betytt otroligt mycket för spelarna, men i slutändan representerar man Östersunds Fotbollsklubb. Spelarna har kontrakt och jag tror inte det blir några problem så länge klubben visar att man vill fortsätta på samma spår och tar in en tränare som bygger vidare på det här.

”Förberedde en video”

Papagiannopoulos försöker sätta fingret på vad som utmärker Potter.

– Han fick oss att tänka annorlunda och fyllde oss med självförtroende. Han är speciell utanför planen också. Graham är inte bara din tränare, utan din bästa kompis. Han har respekten som tränare, men kan samtidigt slappna av och ha en god relation till spelarna som människor.

Har du något särskilt minne av honom från er tid i ÖFK?

– När jag skulle lämna Assyriska 2014 var jag på väg till Östersund. Det blev en flytt till PAOK i stället, men innan det åkte jag upp och träffade Graham. Då hade han förberett en video med fokus på vad jag var bra på och vad jag behövde förbättra. Det var något man uppskattade. Det blev inte ÖFK då, men chansen dök upp igen senare och då tog jag den. Det blev ett mycket bra val till slut.

Tror du att Swansea passar honom?

– Swansea är kända för att ha unga tränare som vill spela boll. Nu på senare tid har det gått lite sämre för dem, men det blir perfekt för honom att börja om på nytt i en sådan klubb, att få forma den lite som han vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.