Foto: Bildbyrån

Per Karlsson jämför AIK:s senaste guldupplaga med 2018

Publicerad

En sen höstkväll i Göteborg 2009 blev ett gäng AIK-are legendariska.
Knappa nio år senare leder AIK jakten på ett nytt SM-guld.
Inför söndagens derby träffade SVT Sport Per Karlsson – den enda i AIK-truppen som var med 2009.
– Det var lite stökigare i omklädningsrummet då. Inte stökigt på ett dåligt sätt – men man visste inte riktigt vad som skulle hända, säger AIK-backen.

Någon utlåningssejour här och där men Per Karlsson är AIK personifierat. Man behöver inte göra någon vidare djupdykning för att konstatera det. Han har varit i AIK sedan 12 års ålder.

Framför allt var han med där femgradiga novemberkvällen 2009 när AIK bärgade guld.

– Jag minns att vi kommer ner dit en dag innan. Jag är lite förkyld... eller ganska mycket ska sägas, säger han på frågan om vad han minns.

Han tar ny sats och fortsätter:

– Jag var lite yngre då än nu och jag var ganska nervös måste jag erkänna. Särskilt när de gör 1–0 och allting är på sin spets. Men vi visar en fantastisk styrka där och lyckas vända matchen. Sen efter det är allt grumligt.

Vill förmedla känslan: ”Funderade på det häromdagen”

I dag är 32-åringen åtta år äldre och 203 allsvenska matcher rikare.

Det finns ju andra i ditt lag som är vad du var 2009 – försöker du förmedla något till dem för att lättare hantera situationen?

– Jag funderade på det häromdagen. Vi har till exempel Robin (Jansson) bredvid mig som inte alls är van vid den här typen av matchen, säger han och fortsätter:

– Jag ska försöka förmedla erfarenheten, lugnet, byta något ord med honom bara, försöka förklara hur jag kommer rätt in i matchen... Tar han med sig något av det är det till upp till honom, men då har man i alla försökt vara en lugnande röst som kan dela med sig av att ha gjort många derbyn.

Karlsson: ”I dag känns det lite mer maskinellt”

Den här upplagan får också en seriefinal som potentiell guldmatch i form av söndagens derby mot Hammarby. Men där tar likheterna slut. År 2009 var ett gäng starka individualister som Mikael Stahre gjorde guld av.

– Skillnaden i dag är att vi känns lite mer genomtänkta. Då var vi mer spontanta – kanske både tränaren och vi spelare, säger han och försöker sätta ord på den senaste guldupplagan:

– Det var lite stökigare i omklädningsrummet, inte stökigt på ett dåligt sätt, men man visste inte riktigt vad som skulle hända. I dag känns det lite mer maskinellt.

Inga guldhjältar kan vara ”de senaste” för evigt. Även om det återstår åtta matcher efter derbyt mot Hammarby benämns den som ett sista vägskäl. Väljer AIK den vinnande vägen kan Martin Mutumba, Bojan Djordjic och Per Karlsson om några veckor heta Henok Goitom, Sebastian Larsson och – ja, Per Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer