Stefan Pettersson i Ajax 1990. Foto: Bildbyrån

Pettersson: ”Ingen tillfällighet att de lyckas”

Publicerad

I sex säsonger representerade Stefan Pettersson Ajax. När klubben nu tar Europa med storm, följer den förre anfallaren framgångarna med glädje.
– Det här är beviset på att det verkligen fungerar att jobba på sättet som man gör, säger han till SVT Sport.

Sedan i höstas är Stefan Pettersson ny herrlandslagschef för Svenska fotbollförbundet, efter att Lasse Richt tackat för sig.

Men mellan 1988 till 1994 vann han ligan, cupen och Uefa-cupen med det holländska storlaget Ajax.

Den forne storspelaren gjorde ett stort avtryck i klubben, något knappt en ung Zlatan Ibrahimovic kunde leva upp till.

Året efter att Pettersson 1995 lämnade Ajax för IFK Göteborg vann holländarna Champions League.

Glädjs med Ajax

Det är senaste gången klubben lyft den åtråvärda pokalen.

2019 har de än en gång chansen, efter att under tisdagen ha slagit ut Juventus i kvartsfinalen och avancerat till semi.

Stefan Pettersson njuter av framgångarna.

– Jag gläds väldigt mycket och tycker det är kul att de är så pass bra, och sättet de gör det på. De har kämpat och slitit i många år, men alltid hållit fast vid sin grundfilosofi och nu faller bitarna på plats. Naturligtvis tack vare att det är många unga duktiga spelare, men man vågar spela det spel man vill. Det är kul att se de lyckas. Det är ingen tillfällighet heller och då känns det ännu roligare, säger han till SVT Sport.

Är du förvånad?

– Nej, jag är egentligen inte förvånad. Jag vet att när det stämmer så blir det bra. Sen hänger det ihop med vilken nivå det är på spelarna som kommer upp. Men det kommer upp talanger hela tiden och just nu har det kommit ett antal bra killar ungefär samtidigt. Då blir det bra.

Behåller kontakten

Det är 25 år sedan Pettersson flyttade hem till Sverige, men han är fortfarande ihågkommen i Amsterdam, och han har kontakt med klubben än idag.

– Det har jag, men inte på daglig basis. Det är väl om jag vill komma ner och se eller så. Men det är mer ett grattis när det gått bra. Sen är jag nere två, tre gånger per år och ser lite på ungdomssidan, och då hör man av sig.

Hur är din relation till Ajax nu för tiden?

– Den är väl som de flesta andra gamla spelare, att man följer de lite extra och jag har fortfarande en del gamla lagkamrater som jobbar i klubben, så det är extra kul. Mina gamla kollegor som finns kvar i klubben är på ganska viktiga positioner, och då blir det att man följer de lite extra.

Vad är hemligheten bakom Ajax framgång?

– Hemligheten bakom laget är just det klubben håller på med. Allt från de yngsta åldrarna, att man har en filosofi hur man ska spela, hur man ska uppföra sig och hur man tränar så optimalt som möjligt. Det har man förstås haft i många år. Sen har det gått upp och ner, men man håller fast vid det och har många kunniga tränare. Sen ställer man krav på spelarna i unga åldrar också utan att, vad jag vet, det blir fel.  Grundfilosofin finns där och det är det här man tror på. Det här är beviset på att det verkligen fungerar att jobba på sättet man gör.

Stefan Pettersson tror inte att klubben kommer kunna bygga upp någon storhetstid över tid, då killarna som kommer upp snabbt blir attraktiva för större klubbar och större ligor.

– Men förhoppningsvis blir det ytterligare en boost på ungdomssidan i Ajax och hela den holländska fotbollen. Jag tror bara det är positivt.  Utan att jag kan hur det ser ut på ungdomssidan så är jag hundra procent säker att det finns gott om talanger neråt i åldrarna. Alla deras ungdomslag brukar slåss högt upp i serietabellerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer