Foto: Bildbyrån

Pia Sundhage: ”Viktigt att ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har själv nobbat inbjudningar från både George W Bush och Barack Obama.

Vad Pia Sundhage anser om det amerikanska landslagets förväntade bojkott av Vita huset?

– Jag respekterar det – jag tycker det är viktigt att man vågar ta ställning och inte bara åker med på tåget, säger USA:s före detta förbundskapten.

Megan Rapinoe blev VM:s stora profil av flera anledningar.

Inte nog med att hon tog guld med USA – den 34-åriga lagkaptenen vann dessutom guldskon för flest mål och assist i turneringen och utsågs även till bästa spelare i mästerskapet.

Mellan 2007 och 2012 var Pia Sundhage förbundskapten för det amerikanska landslaget – då en ung Rapinoe ännu inte hade blommat ut till den stjärna hon är i dag.

– Det är en tjej som är generös. Hon har synpunkter och tycker till i lagandans tecken. Det är inte en sådan som bara hänger med på tåget, utan hon tycker till, säger Sundhage.

Röt ifrån mot Trump

Ja, det är ju som bekant mer än prestationerna på planen – och det lilafärgade håret – som har särskiljt Rapinoe från mängden i Frankrike.

Så sent som natten till onsdag, svensk tid, upprepade Rapinoe i en intervju med CNN det hon redan manifesterat under mästerskapets gång: att hon inte tänker besöka Vita huset om världsmästarlaget får en traditionsenlig inbjudan från president Donald Trump.

– Ditt budskap exkluderar människor. Du exkluderar mig, du exkluderar människor som ser ut som jag, du exkluderar mörkhyade människor och du exkluderar amerikaner som kanske stödjer dig, sade Rapinoe, som är öppet homosexuell, som svar på vad hon skulle säga till Trump om hon fick prata med honom.

Nobbade både Bush och Obama

Hon tillade dessutom att hon inte tror någon i laget är sugen på att åka.

– Det är ju så i USA när man vinner och blir inbjuden till Vita huset att då har man ett val, konstaterar Sundhage.

– En del väljer att gå dit, en del väljer att inte gå dit.

Själv valde hon det sistnämnda alternativet när hon var förbundskapten för USA – och inte bara en utan två gånger. Dels efter OS-guldet 2008 då dåvarande presidenten George W Bush bjöd in laget, dels 2011 när Barack Obama gjorde samma sak efter VM-silvret samma år.

– Det var enkelt. Jag tycker att det var enkelt för mig att åka hem till Sverige i stället, till Örebro och bli firad där vid rådhuset. Det är ett ställningstagande som man gör.

”Valde Örebro före Vita huset”

TT: Var det någon politisk baktanke som bidrog till detbeslutet?

– Man kan väl säga att man väljer sin miljö och då valde jag Örebro före Vita huset.

TT: Du har förståelse för om spelarna i USA inte tackar ja till Trumps inbjudan?

– Jag respekterar det. Jag tycker det är viktigt att man vågar ta ställning och inte bara åker med på tåget. Nu vet jag inte hur de kommer göra, men människor som protesterar mot någonting är modiga. I det här fallet är det fotbollsspelare som pratar om jämställdhet och ”equal pay”. Vi ska vara glada över när vinnare vågar säga, i mitt tycke, bra saker. Det handlar inte bara om idrott, utan de tar chansen att säga bra saker också – för nästkommande generations skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.