USA vann VM för andra gången i rad – och för fjärde gången någonsin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt lagförslag om jämställda fotbollslöner

Uppdaterad
Publicerad

En demokratisk senator kräver i ett nytt lagförslag jämställda löner för USA:s seniorlandslag i fotboll.

Annars kan regeringens stöd till herr-VM i USA, Kanada och Mexiko 2026 utebli.

”Equal pay, equal pay” (lika betalt), ekade från läktarna i Lyon efter VM-finalen då USA besegrade Nederländerna med 2–0. En protest från den amerikanska delen av publiken mot de ojämställda ekonomiska villkoren mellan dam- och herrfotboll.

Den amerikanske senatorn Joe Manchin, demokrat från West Virginia, skickade i tisdags in ett lagförslag med krav på jämställda löner mellan landslagsdamerna och herrarna.

Åtgärdas inte det säger lagförslaget att inga amerikanska federala medel ska göras tillgängliga för att stödja fotbolls-VM 2026 för herrar som arrangeras av USA, Kanada och Mexiko.

– Löneskillnaden mellan amerikanska herr- och damspelare i fotboll är oacceptabel och jag är glad att damlandslagets seger har mynnat ut i ett allmänt ifrågasättande, säger Joe Manchin.

– De är bäst i världen och de förtjänar att få betalt därefter.

Den amerikanska senaten och representanthuset måste först rösta för lagförslaget. President Donald Trump måste sedan skriva under, eller få ett eventuellt veto mot lagförslaget upphävt av kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.