Öxabäcks lag 1968. Ebba Andersson står i mitten i den övre raden med lagkaptensbindeln om armen. Foto: Prb/TT

Pionjären Ebba Andersson död

Uppdaterad
Publicerad

Hon var lagkapten i det första landslaget och hade samma roll i det första mästarlaget.

Nu sörjer svensk fotboll Ebba Andersson. Hon blev 85 år.

Öxabäck var den dominerade klubben när damfotbollen var ung. Ebba Andersson var med i Öxabäcks damlag från den allra första träningen 1966.

”Det var Kerstin Johnson som ringde och vill ha med mig. Jag var uppvuxen med fotbollen”, har hon tidigare berättat för Borås Tidning.

Damlandslaget i fotboll

”Älskade fotbollen”

I Öxabäck blev Andersson snabbt en uppmärksammad profil.

– Mamma ville egentligen inte stå i centrum, men hon älskade fotbollen och tyckte att det var så roligt. Kärleken tog aldrig slut. De sista åren var Zlatan hennes superidol, berättar dottern Mary Andersson för Borås Tidning.

Periodvis skrevs det så mycket om Ebba Andersson att många fick för sig att det var hon som startade damfotbollen i Sverige.

Mary Andersson fick vara med och vinna två SM-guld med sin mamma. Dels det första officiella mästerskapet någonsin – 1973. Dels SM två år senare. Där räddade Ebba sin dotter.

– Ja, du. Det gjorde hon verkligen, säger Mary.

SM-finalen borta mot Jakobsberg 1975 avgjordes efter straffläggning. Då 15-åriga Mary tog en av de första – och missade. I sista omgången var det mamma Ebbas tur. Mål och guldet skulle gå till Öxabäck. Hon har i BT berättat om straffen:

”Mary hade missat sin och grät. Sedan var det min tur, jag som aldrig tidigare hade lagt en straff.”

”Mamma avgjorde”

Den då 39-åriga veteranen slog säkert in guldmålet vid ena stolpen.

– Det var fantastiskt. Först grät man för att man hade missat sin straff, sedan av glädje för att mamma avgjorde, säger Mary till Borås Tidning.

När Ebba Andersson var 37 år och åtta månader fick hon bära kaptensbindeln i Sveriges allra första landskamp på damsidan.

Finland var motståndet och matchen spelades i Mariehamn 1973. Det var också hennes enda landskamp.

I fredags gick Ebba Andersson bort.

I ett mejl till Borås Tidning hyllar Pia Sundhage, framgångsrik både som spelare och ledare, Anderssons minne.

”Ebba. Jag har både spelat med och mot henne och jag kommer alltid att minnas henne som en ståtlig, skicklig och speciell kvinna – med varmt leende. Hon var pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck.”

MER FOTBOLL: Gerhardsson inför Österrikematchen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet