Piteå hänger på i guldstriden – vann stort mot Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

Piteå såg ut att kunna gå miste om guldchanserna efter de två raka förlusterna mot Vittsjö och Kristianstad.

Men efter 3–0-vinsten mot Hammarby är laget tillbaka i både vinstspåret och i guldstriden igen.

– Det var väldigt för att hänga kvar i toppstriden, säger målskytten Nina Jakobsson till SVT Sport.

När Piteå vann seriefinalen mot Göteborg FC med 4–3 hemma på LF Arena i augusti såg laget ut att ta ett jättesteg mot sitt första damallsvenska guld någonsin.

Men glädjen blev kortvarig. Direkt efter åkte laget på två raka chockförluster mot Vittsjö och mot Kristianstad och tappade greppet om förstaplatsen.

I stället kunde Göteborg knipa två raka vinster och gå om det norrbottniska laget i tabellen. När göteborgarna även vann gårdagens match mot Linköping på Nya Ullevi blev Piteå piskade att komma tillbaka till vinnarspåret igen.

Hänger på i guldstriden

Så blev det också. I bortamatchen mot Hammarby i Stockholm var den dåliga formen som bortblåst och laget kunde bärga en välförtjänt 3–0-seger efter mål av Cecilia Edlund, Emelie Lövgren och den nyblivna landslagsanfallaren Nina Jakobsson.

Edlund gjorde det första målet redan i den sjätte minuten efter slarv i ”Bajen”-försvaret, och bortalaget var aldrig nära att tappa sin kontroll på matchen.

I den 61:a minuten kunde Jakobsson sätta spiken i kistan med en riktig delikatess där hon dribblade av två spelare och läckert placerade in bollen i mål.

– Det känns jättebra, det var väldigt viktigt för att hänga kvar i toppstriden. Det är så klart skönt att få vinna efter de två förlusterna vi hade, säger Nina Jakobsson till SVT Sport.

”Tillbaka till grunderna”

– I första halvlek så var vi överlägsna och kontrollerade den halvleken med mycket boll och många chanser. I den andra halvleken tappade vi lite, men det kändes ändå kontrollerat matchen igenom.

Resultatet betyder att laget hakar på i guldstriden och ligger på samma poäng som Rosengård, bara ett poäng bakom serieledande Göteborg, med sex matcher kvar att spela.

– Nu försöker vi verkligen ta en match i taget, speciellt efter vår dipp. Vi vill komma tillbaka till grunderna och göra en bra prestation istället för att fokusera på poängen, då kommer poängen med det. Vi kommer vara med ända in, avslutar Jakobsson.

Damallsvenskan

Hammarby IF logo

Hammarby IF

0 - 3

Piteå IF logo

Piteå IF

Hammarby IP, Stockholm
Publik: 1042

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.