Därför riskerar Piteå att åka ur damallsvenskan. Foto: Bildbyrån/SVT

Piteåtränaren om bottenstriden: ”Klart det är pressat”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan vann Piteå IF guld i damallsvenskan men nu är läget helt annorlunda.

Med fyra omgångar kvar ligger Piteå under strecket och riskerar nedflyttning då man är två poäng bakom Växjö.

– Det är klart det är pressat. Samtidigt gäller det att se nyktert på det, säger Piteås tränare Stellan Carlsson om läget.

En av anledningarna till det nuvarande läget för Piteå är förändringarna som skett för laget.

– Förväntningar är inte bara att det har blivit en norm att vi ska vara i toppen utan även att de har ökat flera snäpp på gruppen (sedan guldet). Det har vi haft svårt att hantera tycker jag, och det hade vi svårt med redan i fjol.

– Tio spelare lämnade oss inför säsongen och vi har haft sju spelare som debuterat i år. Samtidigt har de som kommit in haft stora förväntningar på sig att vara spelare i ett topplag och då får man bära ett tungt ok.

En del som varit Piteås signum och saknats i år har varit effektiviteten på fasta situationer. Där drog vänsterbacken June Pedersen ett stort lass innan hon lämnade.

– Jag brukar inte prata om gamla spelare men det är klart vi hade en väldigt effektiv vänsterfot som vi, i princip kunde gå upp mitt i natten och veta var den landade någonstans för att kunna utnyttja. Och det har vi inte varit i närheten av i år, samtidigt som lagen i damallsvenskan blivit bättre på att försvara.

Svag målproduktion

Under säsongen har målskyttet haltat och laget har gjort 17 mål på 18 matcher. Men för Stellan Carlsson är det inte bara målproduktionen som inte fungerat, utan helheten.

– Släpper man in mycket mål måste man vara mer noggrann i försvaret vilket istället gör att man inte vågar anfalla lika hårt när du väl får chansen. Självklart är 17 mål för lite och de insläppta målen är för många naturligtvis.

Tufft spelschema

När Norrbottenslaget också tittar på det kommande spelschemat kunde man haft det enklare. Först väntar seriesjuan Eskilstuna följt av topplagen Linköping och Rosengård innan man avslutar med sexan Örebro.

– Det är fyra rejäla utmaningar, det kommer vara otroligt tuffa matcher att ta sig igenom. Men det är att jobba mot nästa match och det vi kan påverka och då spelar det ingen roll vad de andra lagen heter.

– Vi har pratat om det att i toppen spelade vi viktiga matcher och nu är det också viktiga matcher som man utvecklas i. Även om det är härligare att spela i det andra läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.