Piteå vann SM-guld 2018 – nu är laget på väg att åka ur

Uppdaterad
Publicerad

Piteå blev svenska mästare 2018 – men riskerar i år att åka ur damallsvenskan.

Växjö tog en viktig 1-0-vinst på hemmaplan och lämnade platsen som nästjumbo.

– Det är både en lättnad och glädje. Vi har dansat i omklädningsrummet, alla är jätteglada, säger Växjös Alexandra Jonasson till SVT Sport.

Växjö DFF fick en smakstart på ödesmatchen på hemmaplan mot Piteå. I den tolfte minuten fick Växjö in 1-0. Det var Ini-Abasi Umotong som tryckte in bollen efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

– Vi har haft lite stolpe ut det här året, nu fick vi det med oss i stället. Vi kunde peta in ett lite mer turligt mål och det tycker jag vi är värda efter det här året, säger Växjös Alexandra Jonasson till SVT Sport.

Piteå försökte få kontakt i matchen och skapade några halvchanser efter målet. Nina Jakobsson kom rätt vid en omställning och avslutade lågt, men Växjös målvakt Katlynn Fraine räddade.

Piteå hade svårt mot Växjö. Den småländska klubben hade ytterligare möjligheter att utöka sin ledning, men då stod målvakten Guro Pettersen i vägen.

– En väldigt tajt match, det märktes att båda lagen verkligen ville. Det var mycket närkamper, skönt att vi kunde ta tre poäng, säger Jonasson.

På väg ur serien – två år efter guldet

Piteå vann SM-guld 2018 och i fjol slutade laget i mitten av tabellen i damallsvenskan. Den här säsongen har dock varit tung. Piteå har endast vunnit en av de senaste tretton matcherna. Piteå är nästjumbo på 16 poäng, två poäng bakom Växjö.

Växjö är inne i en positiv trend. Laget har endast förlorat en av de senaste fem matcherna.

Både Växjö och Piteå har spelat 18 matcher, det betyder att man har fyra matcher kvar av säsongen.

– Det är skönt att vi har det i egna händer, det känns bra, säger Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.