Foto: Bildbyrån

PL-tränarna öppnar för att avbryta matcher – för att få bort rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de svarta engelska landslagsspelarna blev utsatta för rasistiska tillmälen under EM-kvalmötet med Montenegro. Nu sätter den engelska fotbollseliten ner foten.

Inför helgens omgång i Premier League pratar flera tränare om att agera för att få bort rasismen från läktarna. Ett alternativ som har lyfts upp är att gå av planen och vägra spela.

– Vi skulle kunna göra det (gå av planen), ja, säger Manchester Citys tränare Pep Guardiola.

– Fotbollen är ett starkt vapen för principer om grundläggande mänskliga rättigheter. Folk säger att man inte kan blanda ihop fotboll och politik, men det är inte sant. Skulle vi gå ihop som grupp och markera så är det ett sätt att få till en förändring, fortsätter han.

Chelsea-tränaren Maurizio Sarri vill se en ny regel med möjligheten att tillfälligt stoppa matcher om spelare blir utsatta.

– Vi behöver en regel, för alla ligor, för all fotboll. En regel som tillåter oss att avbryta en match. Det finns korkade människor i alla länder, det är ett stort problem. Vi måste göra något annorlunda, kanske börja med att avbryta matchen i tio minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.