Pogba avgjorde – efter domardramat

Uppdaterad
Publicerad

Två straffar, ett historisk VAR-beslut och ett omdiskuterat avgörande mål.

Det blev ytterligare en match som hade det mesta när Frankrike besegrade Australien.

– Frankrike åker härifrån med andan i halsen och vill bara glömma bort den här matchen, säger SVT:s expert Johanna Frändén.

Experterna var eniga – det skulle bli tre säkra poäng för Frankrike i öppningsmatchen mot Australien. Det blev visserligen tre poäng, men de var allt annat än säkra.

Australien inledde starkt och var närmast att ta ledningen i den första halvleken, men det var den andra halvleken som skulle bjuda på mål. I den 58:e minuten fälldes anfallsstjärnan Antoine Griezmann straffområdet och domare Andres Cunha fick använda sig av videogranskning, känt som VAR, för första gången i VM:s historia.

Efter granskning via huvuddomarens TV-skärm tilldelades Frankrike en straff som förvaltades säkert av Griezmann.

Knappt fem minuter senare skulle ytterligare en straff tillkomma, då till Australiens fördel. Denna gång behövdes inte videogranskningen användas då franske mittbacken Samuel Umtiti tydligt tog bollen med handen i straffområdet. Australiensiske Mile Jedinak kunde kort därefter göra dagens andra straffmål.

Med knappt tio minuter kvar av ordinarie tid blev det till slut Frankrike som fick sista ordet. Paul Pogba lobbade bollen över australiensiske målvakten Mathew Ryan. Bollen träffade ribban, studsade i marken, och sedan ut. Efter ytterligare användning av de nya domarteknologierna, denna gång mållinjeschipet som finns inplacerade i bollarna, kunde 2–1-målet fastställas.

– Målet var väl lite tur men väldigt viktigt så jag är väldigt nöjd, säger Pogba till SVT Sport.

– Det var ingen rak väg det här för Frankrike, de gjorde ingen bra match men fick ändå 1-0 genom den där konstiga situationen. De gör en aktion i matchen som är riktigt bra och det blir mål, säger SVT:s expertkommentator Markus Johannesson.

– Frankrike åker härifrån med andan i halsen och vill bara glömma bort den här matchen, säger SVT:s expert Johanna Fränden

Det var en glad Hugo Lloris, målvakt i Frankrike, efter matchen.

– Den typ av den match vi förväntade oss, de spelade kompakt. Men det viktigaste är de tre poängen och nu kan vi köra vidare med självförtroende, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.