Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen utreder misstänkt våldtäkt av Ronaldo igen

Uppdaterad
Publicerad

Marken gungar under den femfaldige Ballon d'Or-vinnaren Cristiano Ronaldos fötter. Anklagelsen om våldtäkt och köpt tystnad sprider sig i medier över hela världen. Efter en ny civilrättslig stämning så har dessutom Las Vegas-polisen nu öppnat den tidigare nedlagda förundersökningen om våldtäkt som superstjärnan anklagas för. Och nu meddelar superstjärnan en tillfällig time out från landslaget enligt portugisiska nyhetssajten Ojogo.
– Mitt rena samvete tillåter mig att med lugn invänta resultatet av alla undersökningar, skriver stjärnan på twitter.

För drygt ett år sedan blev våldtäktsanklagelsen mot Cristiano Ronaldo känd när den tyska tidningen Der Spiegel publicerade uppgifterna för första gången.
Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i Las Vegas i juni 2009. Enligt Der Spiegel ska Ronaldos advokater ha tecknat ett avtal med den utsatta kvinnan där den då 24-åriga modellen fick 375.000 dollar mot att aldrig någonsin berätta någonting om anklagelserna mot Ronaldo eller yppa något om avtalet med superstjärnan.

”Inte bunden av avtalet

Nu, drygt nio år efter den misstänkta våldtäkten, väljer den nu 34-åriga kvinnan – Kathryn Mayorga – att berätta sin historia helt öppet för Der Spiegel. Kathryn Mayorga gör det i samband med att hon och hennes nya advokat Leslie Mark Stovall lämnat in en ny stämningsansökan mot Cristiano Ronaldo. Mayorga säger till Der Spiegel att hon inte längre känner sig bunden av det ursprungliga avtalet. 34-åringen säger sig också ha mått mycket dåligt, inte bara av minnet av våldtäkten, utan också på det sätt som hon menar att hon blev lurad in i avtalet med Ronaldo. Till Der Spiegel säger Kathryn Mayorga:

– Jag har haft allvarliga sammanbrott, och har anklagat mig själv för våldtäkten. Och jag anklagar honom, och mig själv för att jag skrev under den där saken.

Nedlagda förundersökningen öppnad igen

I samband med att stämningen mot Cristiano Ronaldo lämnades in så har också Las Vegas Metropolitan Police Departement öppnat den tidigare nedlagda brottmålsundersökningen, det bekräftade en taleskvinna för Las Vegas-polisen i måndags. Enligt Der Spiegel har Kathryn Mayorga förhörts ett flertal gånger de senaste veckorna. Las Vegas-polisen understryker i ett uttalande att förundersökningen är pågående. Och någon risk för att brottet skulle preskriberas finns inte, enligt Der Spiegel. Om brottet har dokumenterats på ett korrekt sätt inom preskribtionstiden av polisen så uppger Der Spiegel att brottet, enligt brottsmålslagen i Nevada, inte preskriberas – någonsin.

Uppges ha erkänt i mejl

Uppgifter om överenskommelsen mellan Mayorga och Ronaldo läckte på den Wikileaks-liknande visselblåsarsajten Football Leaks. Bland annat uppges det finnas mejlkonversation mellan Cristiano Ronaldos advokater bland de läckta dokumenten, men också flera frågeformulär där Ronaldo i svar på sina advokaters frågor uppges ha erkänt att kvinnan ska ha sagt att hon inte ville ha sex och att hon uppreade gånger ska ha sagt nej, skriver Der Spiegel.

Det är uppgifter och dokument som Ronaldos advokater har tillbakavisat och kallat för ”kriminella påståenden”. Ronaldos advokater har också hotat att stämma Der Spiegel för publiceringarna, det rapporterar bland annat den brittiska tidningen Daily Mail.

Tillbakavisar på twitter

Även Cristiano Ronaldo själv har tillbakavisat anklagelserna offentligt. I en livesändning på instagram under den gångna helgen kallade Ronaldo uppgifterna för ”fake news” och hävdade att kvinnan enbart försöker bli känd genom att anklaga honom. Under onsdagen försvarade superstjärnan sig mot anklagelserna på Twitter:

”Jag tillbakavisar starkt de anklagelser som riktas mot mig. Våldtäkt är ett avskyvärt brott som går emot allt jag är och tror på. Trots att jag är angelägen om att rentvå mitt namn så vägrar jag att ”mata” det mediaspektakel som arrangeras av dem som försöker skapa sig ett namn på min bekostnad”.

Strax därefter twittrade Ronaldo vidare:

”Mitt rena samvete tillåter mig att med lugn invänta resultatet av alla undersökningar”.

Rädda barnen: Oroväckande

Den brittiska tidningen The Independent har vänt sig till Ronaldos samarbetspartners och sponsorer för att ställa frågor om hur relationen med Cristiano Ronaldo påverkas av anklagelserna. En talesperson för den internationella organisationen Rädda Barnen som har superstjärnan Ronaldo som en av sina ambassadörer säger att ”den senaste tidens anklagelser mot stjärnan är oroväckande” och att man noga följer rapporteringen i media. De flesta andra av Ronaldos sponsorer har valt att inte svara på några frågor från The Independent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer