Foto: Bildbyrån

Pontus Jansson: ”Min instinkt är att hålla rent”

Uppdaterad
Publicerad

Efterspelet från söndagens märkliga Championshipmöte mellan Leeds och Aston Villa kom att handla en hel del om landslagsbacken Pontus Janssons agerande.

Han var den enda som gick emot sin tränares order om att ge bort ett mål.

I jakten på en plats i nästa års Premier League var Leeds tvingat att vinna hemma mot Aston Villa på söndagen. Och när en Aston Villa-anfallare blev liggande skadad gjorde man det viktiga 1–0-målet, ett märkligt mål där bara några av Aston Villas spelare verkligen försvarade sig. Eftersom domaren inte blåst av gjorde inte Leeds något regelvidrigt, men det var moraliskt tveksamt. Det tyckte i alla fall Aston Villa-spelarna som protesterade och bråkade rejält med målskytten, och även Leeds ledarstab insåg snabbt det moraliskt tveksamma i att göra mål i det läget.

Marcelo Bielsa beordrade ganska omgående sitt lag att släppa in en kvittering – ”give them a goal” såg man den bestämde tränaren skrika ut till sina spelare.

Men det var något som Leeds svenske back Pontus Jansson inte höll med om. Han gjorde, som ende spelare i Leeds, motstånd när Aston Villa skulle promenera in sin kvittering. Det såg ut som om han försökte tackla omkull målskytten, och han fick också både skäll och knuffar för det tilltaget:

– Mitt jobb är att hålla rent när det andra laget anfaller. Det är min instinkt. Min instinkt att hålla rent, förklarade sig Jansson till tidningen The Mirror.

Matchen slutade 1–1, ett resultat som innebär att Leeds inte kan nå direktplatsen till Premier League. Nu väntar i stället play off för laget som varit i serieledning nästan hela säsongen. Där kan laget få möta just Aston Villa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.