Superstjärnan Cristiano Ronaldo jublar med lagkamrater under en landskamp. Foto: Bildbyrån

Portugal donerar prispengar till amatörfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Regerande Europamästaren Portugal skänker bort hälften av prispengarna som landet fick i och med avancemanget till fotbolls-EM, som är uppskjutet till nästa år.

Donationen är tänkt att stötta amatörfotbollen i landet under den pågående coronakrisen.

Hur mycket pengar det rör sig om avslöjas inte i landslagets uttalande, som släpptes på måndagen, men enligt nyhetsbyrån Reuters ligger summan, som ska gå till regionala portugisiska förbund och amatörklubbar, på 4,7 miljoner euro (cirka 51 miljoner kronor).

”I denna anda av kamratskap mellan professionell och icke-professionell fotboll så har vi bestämt, som ett lag, att skänka en del av våra kvalificeringspengar till EM 2020”, säger det portugisiska landslaget i uttalandet.

”Vi har också bestämt, eftersom vi inte har glömt bort vart vi kommer ifrån och alla som generöst nog har hjälpt oss att lyckas i våra karriärer, att dessa summor ska läggas i en supporterfond som redan skapats av FPF (det portugisiska fotbollsförbundet) tillägnad spelare i icke-professionella klubbar.”

Sverige belönades med 100 miljoner

När Sverige säkrade en plats i nästkommande EM belönades Svenska fotbollförbundet med 9,25 miljoner euro, omkring 100 miljoner kronor, av Europeiska fotbollsförbundet Uefa, precis som övriga nationer som kvalificerade sig.

Nästan 17 000 människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Portugal och 535 människor uppges ha dött i covid-19. Den portugisiska högstaligan är sedan den 12 mars uppskjuten tills vidare.

KLIPP: Idrottstjärnor som donerar pengar (28 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.