VAR fungerade inte för majoriteten av huvuddomarna under norska premiären. Foto: TT

Premiär för VAR i Norge – då strulade det i flera matcher

Uppdaterad
Publicerad

Svarta skärmar i fyra av sju matcher.

Nej, VAR-systemet fick ingen klockren start när det under måndagen skulle användas i norsk ligafotboll för första gången.

– Skärmen fungerar inte och VAR fungerar inte, säger Moldetränaren Erling Moe till VG.

På måndagen hade herrarnas högstaliga i fotboll, Eliteserien, säsongspremiär. Premiär var det även för VAR inom norsk ligafotboll. Men inte på alla arenor.

I fyra av sju matcher (en match uppskjuten på grund av sjukdom) fungerade inte tv-skärmarna vid sidan av planen. Norska fotbollsförbundet meddelade att nätverksfel var roten till problemet.

Även fast VAR-domarna kunde se och bedöma situationer på repriser så kunde inte huvuddomarna i de fyra matcherna själva göra egna bedömningar med hjälp av VAR.

”Då fungerar väl inte VAR?”

Moldetränaren Erling Moe är förbryllad över utmaningarna.

– Då fungerar väl inte VAR? Jag antar att det är lite av poängen. Skärmen fungerar inte och VAR fungerar inte, säger han till VG.

Molde förlorade mot Tromsö och hade en boll på mållinjen som var farligt nära att gå – och kanske till och med var – över linjen.

– Att tv-bilderna inte kan gå in och se... Det är dålig vinkel när de inte har en fungerande kamera. De presenterar VAR och då fungerar inte skärmen. Utrustningen är inte i sin ordning, men vi kan inte skylla på det i dag, säger Moldespelaren Ola Brynildsen till NRK.

Jeppe Andersen utvisad

I matchen mellan Sarpsborg och Bodö/Glimt fungerade VAR och Sarpsborgsmittfältaren Jeppe Andersen, tidigare i Hammarby, blev utvisad efter att domaren tagit en andra titt på hans tackling.

– Jag har aldrig varit ett stort fan av VAR, det måste jag erkänna, säger Andersen till VG efter förlusten och lägger till att han inte sett situationen igen.

– Jag tycker att VAR var godkänt i den här matchen, säger Kjetil Knutsen, tränare i Bodö/Glimt till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.