De stängda arenadörrarna i Premier League ser ut att kvarstå, i alla fall fram till i juni. Foto: TT Nyhetsbyrån

Premier League siktar på omstart i juni på neutrala arenor

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för engelska Premier League höll under fredagen samtal med regeringen om en potentiell omstart av ligan. Siktet är inställt på ligastart i juni men enligt nyhetsbyrån AP så kan inte säkerheten garanteras på alla 20 arenor i ligan och de kvarstående matcherna kommer därför att avgöras på neutral plan.

Nederländerna har redan avslutat säsongen och i går följde franska Ligue 1 i samma fotspår. Men för världens mest populära liga, engelska Premier League, pågår fortsatt arbetet med en omstart. Under fredagen har företrädare för ligan haft möte med brittiska regeringen för att diskutera testning av Covid-19 samt logistiken bakom.

Spel på neutral mark

I ett antal klubbar i ligan har spelare återvänt för individuell träning trots att Storbritannien befinner sig i ”lockdown” fram tills torsdag den sjunde maj. Regler kring social distansiering kommer att kvarstå men klubbar hoppas ändå kunna inleda lagträning inom ett par veckor. Det skulle innebära att Premier League köper loss tusentals Covid-19-tester så att spelare och ledare kan genomgå regelbundna test, det uppger nyhetsbyrån AP.

– Ligan och klubbarna ser över de första försiktiga stegen framåt och kommer endast återgå till träning enligt statliga riktlinjer, under konsultation med medicinsk expertis och efter kommunikation med spelare och tränare, säger Premier League i ett uttalande.

Målet att återgå till spel den åttonde juni efter tre månaders uppehåll och då utan några åskådare på arenorna. Den engelska polisen har uttryckt farhågor kring att supportrar under hemmamatcher fortfarande skulle samlas utanför arenorna trots förbud. För att stävja detta planerar nu ligan att spela alla matcher på neutral mark då man anser att säkerheten inte kan garanteras på alla 20 arenor ligan över.

– Vi inledde precis det första av många detaljerade möten för att planera en säker återkomst för elitidrotten bakom stängda dörrar, skrev brittiska kulturministern Oliver Dowden med ansvar för idrott inom regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.